Saturday, 31 December 2011

Kau Ada Ke Wehh ..

Assalamualaikum ..
hai ..

okey ..
hari nie aku nak jadi rock sikit ..
hakhak  *sorry, suara serau gitu

okey ..
aku nak mula citer da nie ..
sorry coz kt atas tuh takde date ..
malas nak letak sbb aku tengok mcm semak je ..
btw, citer nie berlaku semalam  *30.12.11
gempak aww citer aku nie, rugi kalau lorang tak dengar  *gempak lah sangat
so, sapa yg nak dengar meh sini duk rapat2 meh ..
hakhak, ada ke ! mcm aku syok sendiri je nie ..

skip ..

citer dia mcm nie ..
semalam aku ngan family aku grak Tanjung Karang  *jiran Kuala Selangor
aku gi sana bukannya suka2 je ..
act, nak amek nenek aku  *ayah aku punya mak
dia duduk umah kakak ayah aku kt Tanjung Karang tu lah  *bape banyak kali nk ulang da

" cuba korang tengok tajuk tu, takde kene mengena langsung kan " *muahahah

okey ..
jdi aku grak sana dalam pukul 5 or 6 gitu ..
then, sampai sana malam  *of coz lah kan
sebelum nak grak sana tuh ..
aku on9 lah FB jap  *act bukan skejap tpi lama
sbb aku memang tatau langsung tentang planning nk grak Tanjung Karang tu ..
so, aku buat tatau jelah ..
sampai lah ayah aku n mak aku balik ..
aku tangah syok2 on9 tetiba bunyi  *daboom3, like that lah
aku da agak da nie mesti ayah aku tengah start moto besar dia ..
huahua ! bising gila siot ..
then, mak aku pulak balik2 keje je, terus speaking inglish kat aku ..


mak : asal kau tak siap2 lagi nie, kau tengok da pukul bape ..
         nnt nak sampai sana n nak balik sini balik pukul bape !

" lebih kurang cmtu lah speaking dia tuh "

aku : haa ! nak pegi mana mak, asal tak cakap awal2 ! gua tak tau pon ..

" woah, dgn mak2 pon main gua2 eh, dah kata rock "  hakhak  *kidding


okey ..
kita teruskan ..

ehh, semua benda aku dah citer da nie ..
aku nk citer apa lgi nie  *hakhak
takde idea da nie ..
tu lah aku men skip2  *hikhik

okey2 ..
kita sambung balik ..
masa aku ngan family aku nak balik tuh ..
kitorang singgah lah jap kt umah Mak Lang aku  *dekat Kuala Selangor
dia buat kenduri cukur cambul anak dia ..
act, Kuala Selangor tuh bukannya umah dia ..
tapi umah suami dia punya emak ..
dia buat kenduri tu kt situ lah ..
so, alang2 dah lalu kat situ, baik singgah kejap kan ..
tak lama pon takpe lah ..

n then ..
bila dah abis makan bagai ..
kitorang blah ah ..
pe tunggu lgi rite ..

" ayat nak mintak kaki "

act, bukan macam tuh  *hikhik
lepas da abis makan semua ..
Mak Lang aku tapau lah sikit makanan sebelum nak balik tuh ..
biasalah, org jawa lah katakan ..
nasik ambang lah apa lagi  *betul ke aku eja tu
tapi mak aku kata tak payah lah, sapa pon nak makan ..
yelah, aku pon tak penah dengar nama nasik tuh ..
masa aku mula2 sampai sana tu pon, diorang terkejut ..
yelah, tak sangka kan !

okey ..
lepas dah abis semua tuh ..
gua ngan family gua pon blah ah dari area tuh ..
penat jugak lah aku walaupon duduk dlm kete je !
sesampai umah je aku terus daboom !
letih sangat gamaknya !

ehh, wait wait wait !
aku tak terus tidur pon ..
aku melantak lgi apa jenis makanan yg ada  *kuat makan punya olang
pastu baru aku tido  *boom

the end  *hakhak
short story rite !

okeylah ..
takde idea nak citer apa dah nie ..
so, gua caww dulu ..
Assalamualaikum ..





Thursday, 29 December 2011

Blog Itu Blog Aku




Assalamualaikum ..
hai ..

sy join ! hikhik  *tetiba
ada sesapa lgi yg nak join contest nie ..
kalau nak join n nak tau lebih detail tentang contest nie ..
sila [ click sini ] .


okey ..
saya tag :

syasyajohan

sorry kalau awk tak suka ..
sy tatau da nak tag sapa  *hewhew 
btw, rugi kalau tak join ..
peluang untuk menang cerah ouh ..
tak ramai lgi yg join ..
so, jom lah join  *hikhik


Tarikh Tutup Pada 05/01/2012


that's all ..
Assalamualaikum ..
caww ..







Wednesday, 28 December 2011

Peraduan Blog Tercantik





Assalamualaikum ..
hai ..

hehe *gelak gatal

okey, now mood aku da okey sikit *kot
so, aku ingat nak join lah ada satu contest nie , hikhik ..
bukan ingat2 lgi dah, memang dah join dah pon, muahaha ..
nampak tak banner yg kt atas tuh , tu lah contest nya !
aku rasa lah kan, contest nie confirm gempak punya ..
yelah, tengok tajuk pon da tau kan ..
mesti ramai blogger2 hebat kat luar tu yg join ..
rasa macam peluang aku nak menang contest nie macam takde je ..
tapi takpe lah, menang or kalah tuh adatlah kan ..
yg penting join ..
so, aku join je lah , hikhik ..

nak tau dengan lebih lanjut ..
sila [ click sini ] ,


okey ..

Dayan Na
Miera Nazuha

Awak Ditag !  hikhik.
jangan tak join pulak eh ..
rules dia mesti kene tag org ..
sorry kalau tak suka ..

okey ..
that's all ..
Assalamualaikum ..
caww ..




Christina Perri - A Thousand Years


Heart beats fast
Colours and promises
How to brave
How can I love when I'm afraid to fall
But watching you stand alone
All of my doubt suddenly goes away somehow

One step closer


[chorus]

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

Time stand still
Beuty in all she is
I will be brave
I will not let anything take away
Whats standing in front of me
Every breath
Every hour has come to this

One step closer


[Chorus]

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have love you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more

One step closer
One step closer


[Chorus]

I have died everyday waiting for you
Darling don't be afraid I have loved you
For a thousand years
I'll love you for a thousand more

And all along I believed I would find you
Time has brought your heart to me
I have loved you for a thousand years
I'll love you for a thousand more




Song Meaning : Go Behind The Words



Monday, 26 December 2011

Pencarian Blogger Aktif Oleh Mialiana.com




Pencarian Blogger Aktif
Pencarian Blogger Aktif oleh Mialiana.com
25/12/2011 hingga 31/12/2011




Assalamualaikum ..
hai readers ..

jomlah kita kita join segmen nie ramai2 ..
gempak kot, hikhik ..
act, aku tengah bosan n takde mood nie ..
so, aku join lah segmen nie ..
mana tau mood aku okey balik ke ..

oh ya ..
kalau sesapa  yg nak join n nak tau lebih lanjut tentang segmen nie ..
sila [ click sini ] ya sayang, hikhik ..

okey ..
thanks sebab temankan sy join segmen nie, hakhak .. *gatai ..
that's all ..
caww ..





In Love ...



Love ..

We Think About It ..
Dream About It ..
Sing About It ..
Lose Sleep Worrying About It ..

When We Don't Have It , We Search For It ..
When We Discover It , We Don't Know What To Do With It ..
When We Have It , We Fear Losing It ..

It Is The Constant Source Of Pleasure And Pain ..
Be We Can't Predict Which It Will Be From One Moment To The Next ..
It Is A Short Word ..
Easy To Spell ..
Easy To Define ..
But , Impossible To Live Without It ..




Saturday, 24 December 2011

Kawan ...




Jadilah kawan yang hadirnya disenangi dan pemergiannya dirasai .
Dalam mencari kawan , kejujuran amatlah penting kerana mencari
kawan ibaratkan mencari sebutir permata ditimbunan kaca .
Jangan mempergunakan kawan ketika susah , lantas meninggalkannya
ketika senang . Sayangi kawan kita sementara ada kerana sebenarnya
walau seburuk manapun kawan kita , ia sebenarnya mengajar kita
tentang sesuatu dan kita tidak boleh hidup tanpa kawan . Untuk
menjadi kawan yang sejati , letaklah diri kita di dalam diri kawan kita .


Note : Dijumpai Dan Ditaip Semula . Maybe Ditulis Oleh
          Seorang Hamba Allah ( perempuan ) ..


Wednesday, 21 December 2011

Tertipu ..



Assalamualaikum ..
hai ..

harap sesapa yg sedang berblogwalking kat sini tolong lah baca sampai habis eh ..

sorry ..
tengah takde mood nak buat entry yg panjang2 bagai ..
so, aku buat short story jelah ek ..

act, benda nie dah lama dah ..
tapi aku baru sedar hari nie ..
ceritanya macam nie ..
ada satu hari tuh ..
aku terbaca satu entry kat satu blog nie ..
blog dia pon leh tahan lah gak ..
entry dia ada menyatakan yg bla bla bla macam tuh ..

skip ..

sebenarnya aku kene tipu ngan sorang blogger pompuan nie ..
haishh, memang panas ah kalau kene tipu2 nie kan ..
niat aku punyalah baik nak naikkan followers dia ..
tapi sanggup dia tipu aku kan ..
memang stupid thing lah yg aku dah buat ..
yang aku pon satu gi percaya nape ..
tau tak ape blogger pompuan tuh promise ..
dia kata sape yg dah follow dia tuh ..
dia akan follow balik ..
tapi mesti tinggalkan jejak kat shoutbox dia ..
so, aku pon terlampau lurus sangat then ikutlah apa yg dia mintak ..
now, sampai hari nie tak follow back ..
ingatkan dia dah tak active nak berblogging ..
tapi aku tengok entry terbaru dia baru je beberapa hari lepas ..
haa, now dah terbukti kan yg aku dah kene tipu ..
shiiittt ..

haha ..
disebabkan sorang budak pompuan tuh lah ..
now, aku dah tak percaya kat sesapa dah ..
tak kira lah kalau blogger lain nak buat camne ..
nak kasi duit ke kalau aku follow dia bla bla bla ..
sorry lah der ..
dah tak mudah aku ditipu untuk kali ke-2 ..
so, sekarang nie ..
aku nak buat rule aku sendiri ..
nie ..

> Apa2 Hal , Follow Blog Aku Dulu Then Tinggalkan Link Kat Cbox .. " CLEAR KAN "


nama blogger pompuan yg dimaksudkan di atas tuh tak perlu lah aku nak sebut ..
biarlah dia tahu sendiri ..
sape makan cili , dia yg terasa pedas ..

okey ..
that's all ..
Assalamualaikum ..
caww ..




Tuesday, 20 December 2011

Contest I've Got Da Bez Blog By Wawa


          



Assalamualaikum ..

hai stalkers ..
hari nie aku nak join contest ..
tengok macam best je , hihi ..
lagi pon, minggu nie maybe minggu terakhir aku on lappy aku nie ..
so, kalau boleh nak buat sesuatu yg baru lah ..
nie lah contest pertama yg aku join ..
kalau sesapa yg nak join tuh [ click nie ] ..
 ..

ehh ..
wait , wait , wait ..
sebelum tuh ..
jom usya rules dia yg kat bawah nie ..



Syarat - syarat ..

---> Follow blog Wawa ..

---> Like fanpage ini [ click ] ..

---> Join group ini [ click ] untuk keterangan lanjut ..

---> Buat satu entry bertajuk 'Contest I've Got Da Bez By Wawa' dan letakkan banner diatas    di dalam entry tersebut ..

---> Url seperti ini ( blogsayacun.blogspot.com ) tidak akan diterima, sila bagi URL entry anda dan letakkan URL anda ditapak komen blog ini ..


---> Tarikh tutup 14 Januari 2012 ..


tu jelah rule dia ..
amacam, senangkan ..


tapi yg peliknya kan ..
yg join semuanya pompuan ..
ntah2 hadiahnya shawl ke ! hehe ..
ah, lantak ah ..
tu tak penting, yg penting join ..
apa lagi, jomlah join ..
weee ...





Sunday, 18 December 2011

Sweet Ouh Sweet ...

Assalamualaikum ..

heee ..
lama tak kemas kini blog aku nie ..
takde mood ah ..
lagi pon aku baru balik dari PD nie ..
ada big family day, hehe ..
kira letih sikit ar ..
so, hari nie baru aku nak update blog aku nie ..

entry kali nie aku nak citer pasal aku masa kat PD  ..
macam2 benda yang jadi masa aku kat sana ..
mood aku pulak tak tentu ..
ada masa okey n ada masa moody skit ..
pasal mood aku tuh aku tak leh citer kat sini ..
sbb terlampau private ! hehe .. ( poyo je )
kalau nak tau jugak ..
bolehlah pm aku kat FB ..
kat sini memang aku tak boleh citer ..
sorry sesangat ..

okey ..
starting like this ..
ehh, sebelum terlupa ..
aku nak citer time aku kat sana je tau ..
bukan time dalam perjalanan ke sana ..
sorry lah sebab aku skip je terus ..
malas nak citer panjang2 nie ..
nanti melalot pulak !

okey ..
bagi aku lah kan ..
holiday kali nie memang muram sikit ..
aku pon tak tau ah nape ..
mungkin tak berapa meriah kot ..
yelah, masa hari pertama aku menapak kat sana  ..
aku tengok macam tak ramai orang je ..
padahal, selalunya time2 macam nie lah ramai orang ..
kan sekarang nie cuti sekolah ..
tapi sebaliknya pulak ! haishh ..
ahh, lantak diorang lah nak dtg ke tak nak ..
aku kesah apa !
wah, terkasar plak bahasa ! hehe ..

haaa ! baru teringat ..
masa aku kat sana, aku ada TERNAMPAK sorang awek cute nie ..
adess, cute sehh ..
dah lah cute, pastuh pakai pashmina plak tuh ..
macam Hana Tajima dah muka dia ..
aku suka lah kalau orang pakai pashmina nie ..
dah lah tutup aurat, pastuh comel je muka dia ..
napelah aku tak tegur dia .. ( bunyi macam gentle je )
hehe ..

ouchh, masa aku nak terus pikir kan dia tuh ..
aku ada jugak terfikir pasal satu benda nie ..
yelah, aku takut jugak kalau dia dah berpunye ke, apa ke !
aku tak suka nak kacau line2 orang nie ..
orang je yang selalu kacau line aku ..
macam fundekk je !
so, aku terpaksalah lupakan dia ..
kira macam fairytale lah nie, hewhew ..
lagipun single is better kan !
tapi bila hidup single nie sunyi lah pulak ..
ermm, tape2 ..
lebih baik dari sunyi daripada bersedih ! kan2, hehe ..

now ..
aku nak meraban sikit !
sebab sekarang nie pon otak aku tengah pening sikit nie ..
so, layan jelah, hehe .
.
malam tadi, aku kuar ngan family n sedara aku semua ..
kitorang gi makan2 jap ..
ntah apa tah nama tempat tuh ..
Ikan Bakar bla bla bla !
lupa sudah ! haha, banyak sangat makan semut ..
okey ..
lepas habis makan tuh, ada yang terus balik n ada yang tak ..
orang yang tak tuh macam biasa lah, aku ! hehe ..
aku gi funfair je, tapi bukan aku sorang je ..
aku gi ngan sedara aku semua ..
kat sana tuh, aku tak main apa2 pon ..
sebab aku takde mood ..
so, keje aku, tolong usya orang main je, hehe ..
tapi, masa nak balik tuh, sedara aku ajak gi main haram jadah apa tah ..
aku sebenarnya tak nak ..
ermm, tapi takpe ah ..
so, aku layan jelah haram jadah tuh ..
haram jadah tuh dia pusing 360 darjah ..
pergghh ! pening siot ..
tapi, kalau tak silap aku ..
dia bukannya pusing sekali je ..
tapi, 4 or 5 kali ..
hmm, memang best an ..
kalau boleh, rasa macam nak baring je kat situ ..
lantak ah orang nak pandang ke apa ..
tapi aku tak buat pon, cakap je ! hehe ..
then, masa sampai kat rooming house tuh ..
aku terus baring je !
pening giler ..
sampai sekarang nie, kepala aku pening !
menyesal aku gi main haram jadah tuh, hewhew ..
monyet punye anjing !

okey, lastly ..
masa nak balik dari PD ke PJ tuh ..
kitorang berkonvoy lah ramai2 ..
yelah, datang sama2 ..
so, balik pon kene lah sama2 ..
barulah fair !
btw, sampai kat satu jalan tuh ..
perpisahan terjadi ! wah, hehe ..
takde lah ..
diorang ikut jalan diorang lah nak balik umah diorang ..
aku pulak ikut jalan aku ..

tapi bila dah sampai umah nie ..
teringat pulak kat sana ..
i mean, awek pashmina tadi ..
hehe, joke !

okey lah ..
takde idea nak citer apa dah ..
now, nak tenangkan fikiran n nak kemas2 jap
Assalamualaikum ..
caww ..




Tuesday, 13 December 2011

Tinggal Kenangan ..




Assalamualaikum ..

hey hey ..
hari nie aku nak citer pasal kenangan dulu2 ..
kenangan mengusik kalbu *amboi ..
kenangan masa kat skolah rendah lah ..
nampak tak pic yang kat atas tuh ..
kalau tak nampak, maknanya dah tak lama dah tuh ! hehe ..
pic nie masa aku darjah 3 ..
aku amek pic nie dari FB ..
saje je nak share ..
ada lah beberapa budak dalam pic nie yang aku ingat ..
tapi tak ramai ..
yelah, dah lama kot ..
time aku darjah 3, dah berapa tahun dah tuh !

okey ..
now, aku nak story pasal kenangan time aku darjah 3 ..
act, tak banyak kenangan masa aku darjah 3 nie ..
sebabnya, nie kelas 3 Amanah (first class) ..
aku pulak masa darjah 2, kelas Cekap (second class)
jadi, member aku banyak kat kelas Cekap ..
memang sorang2 jelah aku dalam kelas nie ..
takde member langsung ..
geng aku pon tah kemana ..
dalam tahun tuh, aku jadi budak skema jap, haha ..

masa aku kat kelas tuh ..
semua usya aku lain macam je ..
dalam hati aku nie, lantak diorang ah !
aku buat hal aku je, memang tak join diorang langsung ..
then, dah masuk 2 ke 3 minggu ..
ada lah sorang ke dua orang mamat nie lepak ngan aku ..
rapat gak ar aku ngan diorang nie ..
time tuh aku tak tau lagi yang sorang mamat tuh budak hot dalam kelas aku tuh ..
so, aku berkawan ngan dia macam biasa je ..
takde apa yang pelik ..
tapi dalam kelas tuh, aku tak duduk sebelah dia ..
aku duduk sebelah minah saleh ..
terkejut siot aku ..
nie cikgu punye idea lah nie ..
dia ingat dia letak aku kat sebelah minah saleh tuh, boleh lah aku power BI ..
hmm, memang lagi blur ah !
bukannya minah saleh celup, tapi ORIGINAL punya ! hehe ..
tapi masa tuh budak2 lagi kan ..
mana tau nak bercintan cintun nie ..
bukan macam zaman sekarang ..
baru darjah 2 dah bercouple bagai ..
masuk sekolah menengah dah kawin kot !

okey ..
disebabkan aku masuk kelas nie lah ..
aku jadi pandai sikit ! sikit je ah ..
yelah, dah kata first class ..
memang aku push betul2 ah ..
dah lah kelas tuh ramai pompuan ..
nanti buat malu je kalau result teruk ..
tapi memang teruk pon result aku, hehe ..
sebab apa tau !
aku kalau tak paham apa2, aku selalu tanya geng aku ..
tapi dalam kelas tuh kan takde geng aku ..
geng aku semua kat kelas sebelah ..
takkan nak pergi kelas sebelah semata-mata nak tanya haram jadah tu kot !
nak harapkan minah saleh tuh ..
hmm, memang tak ah ..
aku nie dah lah tak suka nak tanya2 orang ..
pastu orang yang tak kenal lak tuh !
tu lah result aku teruk ..
tapi, takde lah teruk sangat (cover) ..

lastly, masa darjah 4 ..
aku masuk kelas cekap (second class) ..
happy giler doe ..
yelah, dapat lepak ngan geng aku balik .. haha
sapa tak happy kan !
aku nie kalau orang yang aku kenal ..
aku tak segan nak tanya apa2 ..
tapi, kalau orang yang aku tak kenal ..
memang segan ar aku nak tanya apa2 kat dia ..
tulah aku tak nak berpecah ngan geng aku ..
nanti nak buat apa2 pon susah ..
tapi, bila dah masuk kelas cekap tuh ..
aku tak belajar betul2 pon ..
sebab kalau belajar betul2 kang, masuk kelas Amanah balik !
aku dah lah fobia ngan kelas tuh !
so, aku study main2 jelah, hehe ..
bukan darjah 4 je aku macam tuh ..
tapi sampai darjah 5 aku main2 ..

yang peliknya !
time darjah 6 , aku dapat no. 1 masa exam awal tahun ..
second exam pulak aku dapat no. 3 sebab no. 2 ada dua orang ..
padahal aku tengok budak2 kelas aku semua pandai2 ..
tapi time exam lain pulak !
haishh ..
pelik ah !

apa2 pon ..
kenangan masa darjah 3 memang sukar dilupakan *eceh ..
eh, lupa plak !
sekolah yang aku citer nie SKPJ ..
nie nama penuh dia ..

> Sekolah Kebangsaan Petaling Jaya ..

sesapa yang tak tau sekolah nie kat mana ..
go hell ! haha ..
tak pon, gi terjun lombong !
tak kan tak tau kot !
nie lah antara sekolah terawal yang ada kat Petaling Jaya nie ..
hot bai sekolah nie .. hehe
promote sikit !






Monday, 12 December 2011

Ya Allah ...

Assalamualaikum ..

hey hey ..
what's up ..

hari nie aku ada citer gempak yang nak dikongsikan ..
kalau sesapa yg baca entry nie sampai habis mesti panas punye ..
ada ke patut seorang hamba Allah nie kutuk pasal Malaysia n agama Islam ..
macam2 ayat gampang yang dia guna bai ..
aku baca pon panas gak ..

kalau sesapa nak tau contoh ayat yang dia guna ..
cuba korang usya kat bawah nie ..



 Tengku Sophia 


The Puki Moment: aku Tidor, ada suara ADZAM puki, Lancau, Anjing. BISING BISING tau kau BISING??!!!





 Tengku Sophia 


Muhammad SAWF terlahir MISKIN, sebabtu dia REBUT harta JANDA TUA Siti Kdadijah dajjal




dah tengok ! dah tengok !
apa korang rasa ..
mesti panas kan ..
nie baru sikit je ..
ada banyak lagi ..
aku malas nak citer panjang2 ..
kalau ada sesapa yang nak tau lagi banyak ayat mencarot dia tuh ..
korang boleh click link twitter dia nie ..


---> Tengku Sophia ..



okey ..
dah click dah !
amacam, panas kan ..
haish, taktau lah apa nak jadi ..
aku rasa dia nak tunggu Allah bagi mega Tsunami baru nak berhenti kutuk Malaysia kot ..
dah lah kutuk Malaysia bagai, pastuh kutuk Islam pulak tuh ..
tak takut betul lah !
aku tau benda nie pon dari FB kakak aku ..
terkejut gak aku bila tengok ..

okey ..
tu je yang aku nak bagitau ..
kalau sesapa yang dah tau tuh tak pelah ..
nie aku nak bagitau kat sesapa yang belum tau je lagi ..

Note : tujuan aku buat entry nie bukannya nak naikkan kemarahan sesapa n aku bukannya buat citer yang bukan2, tapi semua nie kenyataan ! kalau rasa tak percaya tuh, korang boleh tengok lagi sekali ..

sekian ..
Assalamualaikum ..



Sunday, 11 December 2011

Eclipse ...



Assalamualaikum ..

hai ..
hai awak ..
ya, awak yang comel tuh .. hehe

okey ..
straight to the point ..

semalam ada gerhana kan ..
first time aku teruja ngan benda tuh ouh .. hehe
mungkin sebelum nie pon dah pernah berlaku kot ..
tapi takde lah aku teruja macam semalam ..

bila aku citer pasal benda nie, mesti ada orang kata macam nie "apalah mamat nie, orang da tengok lama dah, dia baru nak citer sekarang" hehe, pergi mam ! ada aku kesah ..
my blog, my rule ..
kalau tak suka, boleh blah ..
okey, back to the point ..

semalam, aku menelaah benda tuh lama gak ar ..
rasa tenang je bila tengok benda tuh ..
sampai lupa aku ada kat mana semalam ..
semalam kan aku gi umah sedara aku kat Sepang ..
aku bertolak dari umah aku petang n benda tuh berlaku malam ..
so, aku tengok dari sana ar ..
aku ingat nak snap lah dua tiga pic ..
tapi tak boleh ..
bukan tak boleh apa, fon pulak buat hal ! macam harem ..
time2 tu lah bateri nak habis ..
hadoi !
sayang ouh ..
tak boleh tido malam tadi disebabkan benda tuh ..

tapi takpe ..
pagi nie bulan sihat, Alhamdulillah ..
tu pon dah bersyukur sesangat ..
buatnya gerhana tuh berterusan sampai pagi nie ..
macam mana !
pikir2 kanlah eh ..

sesapa yg tak sempat tngok gerhana semalam ..
kt bawah nie ada serba sedikit gambaran ..






   












Saturday, 10 December 2011

Simple Yaww ...

Assalamualaikum ..

hey hey ..
what's up man .. girls also !
cool yaww .. hehe

ada sesapa perasan tak apa da jadi ngan blog aku nie ..
macam bodoh kan ..
simple gila ! haha ..
banyak gadjet yang aku remove ..
aku rasa semua tuh macam semak je ..
then, buat berat aku nya blog je nak load ..

so, sekarang nie blog aku nampak simple kan ..
header dia pon macam harem ! haha ..
aku rasa nie lah blog yang paling membosankan ..

now, kalau ada sesapa yg sependapat ngan aku ..
tak payahlah nak berblogwalking kat sini .. hehe

Mood : Touching !






Friday, 9 December 2011

Will Enter A New World ...

Assalamualaikum ebelibady ..

hari nie aku nak buat entry pasal hari2 terakhir aku kt sekolah ..
kat mana lgi kalau tak kat SMK La Salle PJ tuh ..
bila dah tak skolah kt situ lagi rasa rindu pulak .. ngee
tapi dalam hati sapa yg tau kan .. hihi

ermm, takde idea nak cakap apa dah .. haha
jom usya pic kat bawah nie ..
bosan doe ..
jom2 ..








haha ..
kalau semua nak tau ..
pic2 yang kat atas tu di snap sehari sebelum SPM ..
sempoi kan ..
org lain study beria-ria kat umah ..
aku ngan member2 aku enjoy je .. haha
hape pon cannot !


okey ..
now, aku nak share pic2 masa hari last sekolah pulak ..
kalau ada sesapa yg nak golak tuh cover skit eh .. hehe
sebab anda di PERHATIKAN !!







nampak tak bro yg kat atas tuh ..
kalau sesapa yg nak mengenali beliau dengan lebih rapat ..
click link FB dia nie Aoron Aziz  Aliff .. hehe
kalau dah jumpa tuh jangan nak stalker lebih2 pulak .. hihi
hensem giler wa cakap kat lu ..
dalam pic pon dah hensem, kt luar apatah lagi .. haha
nama dia Alif ..
org panggil dia Aoron Aziz sebab muka dia macam Nazmi Faiz .. hehe
paham ke ! ngee ..
dia adalah TARGET kitorang ..
memang best ah kene baling tepung .. haha
biasa ar tuh ..
last SPM + last sekolah .. memang adat lah ..
lepas nie tak dapat dah nak happy n kene kan orang macam tuh ..
tapi mintak2 lah friendship kitorang nie sampai forever ..
wah, bersepah BI aku .. haha






pic nie aku tak tau lah macam mana aku boleh TER upload dlm nie .. haha
layan jelah ..
nak promote sikit lesen P dia tuh .. hehe

Note : Please don't  try this at Home !
sebab dalam rumah mana muat nak bawak motor masuk .. haha
lawak yg tak menjadi  !





okey ..
kalau semua nak tau , nie lah taiko besar dalam nie ..
bukan yg tengah tunjuk kat aku tuh ..
tapi yg dekat depan sebelah kiri tuh ..
yg ehem-ehem nie nak buat hape , ngeee
jgn marah bro, nanti kene jual ! hehe ..
best pulak aku buat entry macam nie ..
macam nak mintak kaki je .. haha





sapa tau sebab apa ada papan tanda nie .. hehe
tut, masa dah tamat !
sebabnya, ada .......
bro yg kat bawah nie .. hehe !





haha ..
okey ..
tu jelah yg aku nak share ..
semua pic yg dekat atas nie aku amek dari group aku yg kat FB ..
group mana lgi kalau bukan  5 Hijau 2011 Group ( Account Class ) ..
kalau sapa2 yg nak tau bolehlah click kat situ ..
tu pon kalau boleh ah .. hehe
memang tak boleh pon ..
tak payah nak cuba2 .. hihi
kalau sesapa yg nak tau sangat tuh ..
korang search je kt dalam FB  ..
mesti jumpa punye ..
group nie kan famous .. haha
nak promote sikit ..
maklumlah, aku kan admin group tuh .. hihi

okey ..
sebagai penggulung entri aku pada kali nie ..
aku nak share pic class 5 Hijau ..
semua members 5 Hijau ada kat dalam nie ..
act, aku pon tak tau sapa yg snap pic nie ..
tapi aku tau sapa yg edit .. hihi
nama dia ehem-ehem ( bukan nama sebenar ) .. ngee

okey ..
pic dia ada kat bawah nie ..
jom usya skit ..






nielah picnya ..
smart an .. hihi
okey, tu jelah ..

Note : Kalau entry aku nie ada buat sesapa terasa, aku mintak maaf n semua nie gurau2 je, jangan amek hati ..

okey bebe ..
Assalamualaikum ..
caww ..


Credit  :  5 Hijau 2011 Group ( Account Class ) 


Tuesday, 6 December 2011

SPM Is Over ...


Jeaahhh ..
SPM is over !
hehe ..

study !
worry !
no longer .. hoho

mood : happy + takut !

so, sekarang nih aku nak citer pasal mood happy aku dulu ..
mesti semua TAK nak tau kan nape aku happy ..
act, aku pon dah tau sebenarnya .. hehe
tpi aku nak citer jugak .. LOL

hari nih aku dah habis SPM ..
rasa bebas giler doe .. haha
kalau boleh aku nak kasi tau semua orang yg aku tngah happy nih ..
haha ..
okey, aku skip je terus k ..
kalau aku citer pasal aku punye happy, memang takkan habis ..

sekarang nie aku nak citer pasal exam tadi .. ekonomi ! yeah ..
aku tak tau nak comment apa pasal paper tadi ..
nak kata susah sangat tuh takde ah ..
cuma masa dia je yg tak cukup ..
dia bagi 2 jam je ..
memang tak sempat lah aku nak jawab semua ..
aku buat yg senang je dulu ..
yg susah tuh aku ingat nak buat nnt ..
tpi tak sempat ..
kalau sempat pon memang aku takkan buat sbb tak tau ..hehe

okey ..
now, mood takut aku pulak ..

macam angan2 semua orang ..
lepas SPM mestilah nak hang out ke enjoy kan ..
tak pon gi cari keje ..
tapi aku lain pulak ..
kalau boleh aku nak dok umah je ..
bukan malas okey ..
tapi aku tak ready lagi nak keje bagai ..
aku dengar kawan2 aku semua nak cari keje ..
aku je tak .. ngee
lagi pon aku nie jenis yg tak suka ada pengalaman yg baru ..
kalau buat ape2 yg baru, mesti tak jadi ..
senang citer, aku nie lambat nak menguasai pengalaman yg baru ..
so, macam mana aku nak keje ..
tapi bila pikir yg aku kene keje ..
rasa takut pulak ..
hadoi ..

nie yg malas nak citer nih ..
now, mood aku dah moody dah !
bad ..

tapi takpe ..
keje tuh bila2 pon boleh ..
sekarang nie aku nak lepak puas2 ..
mungkin tahun depan baru ada perancangan kot .. hehe
tak sabar2 pulak nak gi holiday nie ..
orang lain dah gi lama dah ..
aku pulak baru nak mula cuti .. haha
lantak ah .. kesah ke ! hehe ..

okey ..
short story right ..
caww ..









Monday, 5 December 2011

Account !

                                                         

Yeahh..

ehh, lupa pulak...
Assalamualaikum...hihi

comel tak pic yang kat atas nih...
act, aku bukannya nak citer pasal pic yg kat atas nih...
aku nak citer pasal exam akaun tadi...
nih cuma pic hiasan je...hehe

finally, habis gak exam akaun aku...haha
takde apa dah aku nak risau...
aku tak nak serabutkan otak aku nih nak pikir pasal soalan akaun tadi...
apa yg aku boleh cakap satu je...
kalau aku tak spend dua tiga hari untuk study akaun...
memang MATI..
tpi nasib baiklah aku paksakan diri aku nih untuk study akaun...
walaupun aku memang tak minat kat akaun nih...
aku lebih minat kat bidang seni...
so, seni memang aku harap sangat dapat A...
tapi kalau tak dapat..
apa aku boleh buat !

masa exam akaun tadi...
semua soalan dia memang susah giler..
dah lah susah, giler pulak tuh...
apa ke jadahnya lah diorang buat soalan yg susah2 nih...
buat soalan yg simple pon dah cukup...haishhh
okay, now lupakan yang da lepas...
sekarang nih tumpuan aku kat ekonomi pulak...
yelah, esok kan paper ekonomi...

arggghhh...
asal lah yang susah2 diorang letak time akhir...
aku dah takde mood nak dtg skolah dah...
tension sesangat nihh...hoho
aku cakap banyak2 pon tak guna...

now...
time to study...
caww....








Sunday, 4 December 2011

Girls ...



Girl ..

If you have someone who's loving you ...
Please appreciate him ...
Don't wait until it's to late ...

Appreciate ...
How much he love you ...
And how much he care about you ..

Because ...
When they're gone ...
No matter how loud you shout and cry ...
They won't hear you anymore ...

At that time ...
You will know the meaning of appreciate someone ...
But ...
It was too late to regret ...






Friday, 2 December 2011

SPM Victim ...





Assalamualaikum..

macam mana cuti..okey ke..
mesti best kan...
pelik tak tetiba jep aku cakap pasal benda nie..
sebenarnya, terdetik pulak hati nie nak buat entry pasal nie..
jgn salah paham k..

untunglah sesapa yg dah cuti tuh..
aku je ntah bila tah baru boleh cuti..
lambat plak rasanya SPM nie nak abis..
minggu depan ada 2 lgi paper..
hadoi..
last2 exam paper yg susah plak..
rase macam taknak dtg je...(takut)
dua2 paper tuh aku tak minat..Akaun ngan Ekonomi..
macam mna lah aku boleh TERambik mp tuh..silap2..

sedih ah bila tngok status2 kat FB..
macam sindir aku jep...
semua tentang cuti skolah diorang..
siap da pergi holiday da..
upload gambar bagai..
cemburu plak rase..
bila lah aku nk ade kt tempat diorang..
tape2, sabar (LOL)

kpd budak SPM yg da start cuti tuh..
jgn happy sangat okey..
nnt aku jeles..hehe

okeyh..
selamat bercuti n happy blogging..
jeles aku bila cakap ayat nie kt korang..
kesah ke (!) haha..

time to study..
caww..








Wednesday, 30 November 2011





I Try To Smile When ...
I See Other Man With You ...
I Act Like Everything Is Okey ...
But, You Don't Know Now It Feels To Be So In Love With Someone Who Doesn't Even Care ...

Yeah !
I'm Sad ..




Friday, 25 November 2011

Asal Nama Negeri Pahang ...




Menurut buku yang ditulis oleh R.O. Windstedt nama Pahang pada mulanya ialah Inderapura. Pada suatu hari, ketika Raja negeri Inderapura Makmur Shahbana ketika itu berhasrat menukar nama Inderapura Makmur Shahbana kepada suatu nama yang ringkas dan sedap di dengar. Beliau meminta Bendahara mencadangkan kepada rakyat jelata bahawa beliau akan memberi seuncang emas dan sepersalinan pakaian baru kepada sesiapa yang dapat memberi nama baru yang menarik. Beliau memberi tempoh selama tiga hari untuk orang ramai tampil ke istana mencuba nasib. Pada hari pertama tidak ramai yang datang ke istana. Kalau ada pun seorang dua. Raja Inderapura pula tidak berkenan. Masuk hari kedua jumlah yang datang berkali-kali ganda dari hari pertama namun semuanya tidak mendapat tempat di hati raja. Pada hari ketiga datanglah dua orang sahabat karib ke istana ketika hari masih pagi benar. Ketika ditanya apakah nama yang hendak mereka berikan, kedua mereka berlumba-lumba bersuara.


“Hamba cadangkan nama Karma Sari.”
“Hamba pula cadangkan Margapura.”
“Karma Sari lebih molek.”
“Molek lagi Margapura.”
“Pilihlah Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari molek!”
“Molek lagi Margapura!”
“Tengkorak hang!”
“Opah hang!”
“Opah hang!”

“Sudah! Sudah!” Tiba-tiba Raja Inderapura mencelah,”Dalam banyak-banyak nama yang kamu sebutkan tadi, Beta amat tertarik dengan nama yang terakir kamu berdua berikan tadi, apa tadi… haaa? Opahang! Ya… opahang! Pahang sedap nama tu mulai hari ini beta namakan negeri ini dengan nama baru iaitu Pahang.” Demikianlah kisahnya...ngeheheh ~


Terima kasih kerana percaya..hihi



Thursday, 24 November 2011

Garuda (burung pipit ) Dibaham Harimau ... ngeheheh ~




Assalamualaikum kawan-kawan ...

hari nihh baru boleh online, hihi..
sempat lgi kot nk buat entry pasal bola nihh..
semalam internet problem..
so, xleh buat apa2 ar semalam..
bosan giler !! huh..

mcm yg semua da tahu..
team Malaysia mng lwn Indonesia kan..happy2..hihi
walaupun dgn penentuan sepakan penalti..
yg mng tetap mng gak..
Indonesia tak puas hati dgn kemenangan Malaysia..
tu yg dia buat statement yg bukan2 tuhh..
mcm2 status diorang update kt FB n Page diorang..
pastuh kurang ajar lak tuhh..
siap ludah bagai lgi kt bas Malaysia masa nk pulang tuhh..
aptb diorang tuhh..
takde rasa hormat langsung..
tak berniat nk sakitkan hati sape2 act..
tpi nie semua kenyataan..
haishh...

sebut pasal kemenangan Malaysia..
ucapan tahniah diberikan kt pemain2 Malaysia..
korang da buat yg terbaik..
walaupun Indonesia da buat macam2 kt korang..
tpi korang sabar je kan..
macam aku, aku kan penyabar..hihi
promote gituu..




sebenarnya, ni lah goal yg menyebabkan kita mng..
i mean, goal yg menghidupkan peluang kita untuk mng..
tpi, semua tak sedar kot...
diorang lebih banggakan jaringan kemenangan pada penentuan sepakan penalti tuhh..
takpe2, itu hak diorang untuk menilai, caitt...hihi



syabas team Malaysia..
anda telah membuktikan yg anda mampu mng..
haha...
bangga sehh..hihi


mungkin aku org terakhir yg buat entry mcm nie kot..
sedeyhh...huhu
lambat nk wish kemenangan Malaysia..
nie semua line punye pasal lah nie..
monyet punye anjing..!!

Saturday, 19 November 2011

Percaya Atau Tidak ...





Notis Penting !!! 


Sebarkan Kpd Wanita Yg Anda kenali… Kebelakangan Ini, Sebahagian Kawasan Di Kuala Lumpur Diresahkan oleh Kejadian Mengerikan Yang Terjadi Hampir Setiap Hari. Diberitakan Ada Seorang Pengamal Ilmu Hitam Yang Berkeliaran Di Daerah-Daerah Di Kuala Lumpur , Sebahagian Besar Selangor Dan Juga Negeri Sembilan.


Sasarannya Adalah Wanita, Tidak Kira Muda Atau Tua Dan Tidak Mengira Paras Rupa. Penjahat Ini Berhasrat Untuk Memperkosa 2000 Wanita Agar Dapat Menyempurnakan Ilmunya. Sampai Ke Saat Ini Sudah Beratus-Ratus Mangsa Yang Berjaya Diperkosanya Dan Kebanyakan Terjadi Di Rumah-Rumah Kediaman Wanita Tersebut.


Pihak Polis Tidak Dapat Mengesan Penjenayah Ini Kerana Kesaktian Ilmunya. Cara Orang Ini Melakukan Kejahatannya Ialah Dengan Menjelmakan Diri Menjadi Seekor Nyamuk Kecil, Kemudian Menyusup Ke Kamar Wanita Yang Sedang Tidur, Menjelma Semula Menjadi Manusia Dan Dengan Kejam Dan Ganasnya Memperkosa Mangsanya.


Amat Sukar Bagi Pihak Berkuasa Untuk Menangkap Penjenayah Ini Kerana Setelah Selesai Memperkosa Gadis-Gadis Dia Akan Menjelmakan Semula Dirinya Menjadi Nyamuk Dan Ghaib Dari Tempat Kejadian. Sudah Beratus Ahli Ilmu Kebatinan Dari Segenap Ceruk Rantau Termasuk Dari Indonesia Telah Dibawa Untuk Membantu Pihak Polis Mengesan Dan Mengalahkan Penjenayah ini.


Tetapi Malang Sekali Kerana Ilmu Yang Ada Padanya Cukup Tinggi Dan Tak Termampu Untuk Ditandingi Oleh Sesiapa Dan Hingga Ke Saat Ini Dia Dikatakan Masih Berkeliaran Di Sekitar Lembah Klang Untuk Mencari Korban Seterusnya Sehingga Berjaya Memenuhi Tuntutan Ilmu Hitamnya Iaitu Harus Memperkosa Sehingga 2000 Orang.


Bagi Wanita Yang Sering Tidur Sendirian, Mengunci Pintu Bilik Dan Lain-Lain Pintu Bukanlah Suatu Tindakan Yang Bijak Kerana Dengan Mengunci Pintu Bilik, Orang Lain Tidak Dapat Memberikan Pertolongan Dengan Segera. Seandainya Perkara Yang Tak Diingini Berlaku Keatas Diri Anda. Sekali Lagi Sampai Ke Saat Ini Belum Ada Yang Mampu Untuk Mengalahkan Ilmu Si Siluman Nyamuk Ini Kecuali Hanya Ada Satu Penangkal Yang Sangat Mujarab Iaitu RIDSECT…


Confused ~

Letter ...

Assalamualaikum..

hari nie aku ade benda yg nk dikongsikan..haha..
pasal satu surat yg kakak aku buat untuk aku..
act, aku pun tak tau masa bila die tulis surat nie..
aku bangun2 je da ade surat nie...dlm kul 6.40 pgi..
aku ingat nk baca surat nie pagi tdi..
tpi xde masa..
yelah..kalau aku baca surat nie..
alamatnye, tak amek SPM lah aku...hihi
lagi satu, aku pon tak paham ape yg die merapu nie..
kalau korang pon tak paham..
korang translate lah sendiri..haha

suratnya macam nie..

Good Morning !
Happy Tuesday :)


Ok . As we know, today is your second day for 'SPM' . I'm just doing well to complete all the spot questions on essays to make an example for you to read . As I try my best to woke up in early morning to finished all the essays given . Indeed, I'm a bit sad because you don't have enough time to read my essays rather than online, facebooking and update your blog's ! :(  It's ok . I don't mind also . Here, I would like to share my knowledge in english . It can help you on essays . Between, this some tips that you should 'TAKE NOTES' and try to follow . Firstly , you have to understand the passage and read carefully and repeatly . Highlights the main points and try to make your own conclusions .

sebenarnya ade lgi..
tpi, tu semua ayat2 BI..
ermm..tak tau lah nk explain macam mne..
cntohnye, past tense..macam gitulah..hihi

lgi satu..
semua yg kt atas tuh ayat sebenar !!
mcm yg dlm surat..
aku sikit pun tak ubah..
haha..
sbb aku pon tak tau nk ubah mcm mne..
aku bkannye pro sangat BI nie..
stakat pass tuhh..leh arr..hihi

Sunday, 13 November 2011

SPM je pon ...

Assalamualaikum ..

esok hari pertama SPM ..
paper BM n SENI ..
haha ..
online sambil baca tips ..
sempoi kan ..haha
APTB !!

lgi satu ..
jangan lupe doakan saya ya kwn ..
thanx ~

Kisah Natrah ...

                                   

Nadra Maarof atau nama belanda Bertha Hertogh (1937-2009) adalah wanita keturunan Belanda yang menyebabkan Rusuhan Natrah di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit.
Bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh dan ibunya Adeline Hunter. Kakaknya Wiesje, Corrie. Adiknya Benny dan Karel.
Beliau meninggal dunia pada 9 Julai 2009 pada umur 72 tahun di Huijbergen, Belanda ...

  • 1937 24 Mac Natrah dilahirkan di Tjimahi, Jawa, Indonesia dengan nama Bertha Hertogh atau Maria Huberdina Hertogh
  • Disember 1942 Bertha Hertogh diserahkan untuk dipelihara kepada Che Aminah Mohamad. Usia Natrah ketika itu 5 tahun. Ibunya Adeline dan neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun.
  • Che Aminah Mohamad atau Mak Minah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman, Terengganu. Menurut keterangan Natrah, Che Aminah bukan Babu atau pembantu rumah. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.
  • 15 November 1945 Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman, Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.
  • 1945 Bapa Natrah, Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. Dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari diteruskan melalui teman-teman dan pegawai kerajaan Inggeris dan Belanda.
  • September 1949 Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai.
  • 19 Ogos 1949 polis Semarang memberitahu Andrianus, Natrah berada di Kemaman.
  • 12 April 1950 Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.
  • 22 Mei 1950 Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat,Singapura
  • 24 April 1950 Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre, York Hill, Singapura
  • 28 April Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co.
  • 19 Mei 1950 peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura .
  • 28 Julai 1950 Che Aminah menang kes rayuannya. Natrah dikeluarkan daripada York Hill
  • 1 Ogos 1950 kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139,Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin sebagaimana isteri Nabi Muhamad, Siti Aisyah.
  • 2 Disember 1950 Ketua Hakim megeluarkan perintah yang ketiga untuk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.Mengikut undang-undangBelanda , seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak. Mahkamah memutuskan, selagi tidak mencapai umur 18 tahun ke atas, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan.
  • Dalam kes Natrah ini, mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian? Bapanya lebih berhak ke atasnya.
  • 12 Disember 1950 Hakim menjatuhi hukuman - Natrah mesti dikembalikan kepada ibu bapa kandungnya di Belanda. Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah telah dihantar pulang ke Belanda, dan seterusnya dijadikan Katholik.
  • 12 Disember 1950 Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah akan dimurtadkan.
  • 13 Disember 1950 Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang, Singapura menuju Belanda dengan kapal terbang KLM.
  • Ada protes orang Islam di Karachi, Pakistan yang bersimpati dengan Natrah.
  • 15 Disember 1950 Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam, Belanda; disambut oleh lebih 4000 orang Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dansepanduk 'Welcome Back Bertha'. Mereka dari 'Bertha Hertogh Comittee' yang dibentuk oleh bapanya, Sarjan Hertogh.
  • Di rumahnya di Bergen Op Zoom , kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanya tentang 'Di mana masjid di Bergen Op Zoom?'. Natrah minta sejadah, bertanyakan khiblat dan tak lupa sembahyang 5 kali sehari. Ingatannya kepada Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya itu.
  • Januari 1952 Mansor Adabi menerima surat daripada seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah. JC Vermeulen adalah pedagang import-eksport Belanda.
  • 9 Januari 1951 Surat 1 daripada Mansor Adabi kepada Natrah dalam tulisan Jawi, berbahasa Melayu.
  • 10 Januari 1951 Surat 2 daripada Mansor Adabi kpada Natrah, antaranya menceritakan nasib Karim Ghani yang masih ditahan.
  • 17 September 1951 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah.
  • Mac 1953 Surat pertama daripada Natrah kepada Mansor Adabi dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan minta Mansor Adabi jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya 'Bertha Hertogh'.
  • 25 Januari 1953 Surat Mansor Adabi kepada Natrah
  • 20 Julai 1953 Surat Bertha kepada JC Vermeulen disampaikan kepada Mansor Adabi.
  • 1954 Mansor Adabi berpatah arang dan berkahwin dengan anak muridnya Zaiton Jahuri.Mansor Adabi menghantar kad undang perkahwinan kepada JC Vermeulen. Bertha yang mengetahui hal itu sangat kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kepada temannya Johannes Gerrit Vermeulen. Antara murid Mansor Adabi ialah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahman, bekas pengarah MAS.
  • 26 Januari 1956 Telegram daripada JC Vermeulen kepada Mansor Adabi menyatakan Bertha ingin kembali bersama Mansor Adabi di Malaysia.
  • 20 April 1956 Bertha berkahwin dengan Johan Gerardus Wolkenfelt, seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun. Wolkenfelt berhenti menjadi askar dan menjadi tukang kayu.
  • 15 Februari 1957 Bertha bersalin anak lelaki pertama. Bertha mendapat 10 orang anak. Nama anaknya Silvija, Carolien, Frans, Marlies, Theo, Huub, Rinie, Marjoline, Hands dan Paul.
  • 20 Januari 1959 Surat daripada Mansor Adabi kepada Bertha menceritakan dia sudah berkeluarga.
  • 3 Februari 1959 Surat Bertha kepada Mansor Adabi. Semua surat-surat Mansor Adabi tersimpan dalam fail 'Personal - Mansor Adabi' di Arkib Perbandaran Bergen op Zoom, Belanda.
  • 25 November 1975 Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Bertha dalam filem dokumentari The Time Just Stool Still selama 20 minit. Bertha, Wolkenfelt danMansor Adabi turut dijemput diwawancara dalam dokumentari itu. Ketika itu Bertha telah mempunyai 10 orang anak. Sedangkan Mansor Adabi sebagai seorang guru dan peguam, hidup mewah.
  • 16 Ogos 1976 Bertha didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Bertha dan Wolkenfelt bercerai. Mulanya dia merancang bubuh racun berwarna biru - tak berjaya. Kemudian dia berpakat dengan temannya Tom Ballermans dan Adrie Jansen dan membeli sepucuk pistol revolver. Anaknya Corie menyedari rancangan bunuh itu, dilapor kepada polis dan Bertha ditangkap.
  • 26 Disember 1976 Natrah dilaporkan sakit jiwa oleh Utusan Malaysia. Tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah.
  • 1976 Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70an
  • Disember 1979 Bertha berkahwin dengan Tom Ballermans - lelaki yang selalu datang ke Cafe Bertha dan yang dikatakan bersepakat dengan Bertha untuk membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Tom membeli rumah di Ossendrecht, Belanda kira-kira 12 km dari Bergen Op Zoom, Belanda.
  • 1983 Bertha bercerai dengan Tom Ballermans
  • 1984 Bertha masuk hospital kerana sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak.
  • 15 September 1984 Bertha meninggalkan Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin hingga... Ben Pichel ialah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malam di Belanda dahulu. Ben kemudian mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat.
  • Bertha kini tinggal di Nevada, tengah Amerika Syarikat dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian dia bekerja sebagai pencuci rumah dan bangunan. Bertha hidup dalam keadaan tersiksa jiwa dan raga, kehilangan orang-orang yang disayangi..
  • Pada tahun 1992, kerajaan telah mengharam lagu yang berjudul Natrah nyayian kumpulan Handy Black yang mengisahkan kisah Natrah ini.
  • 9 Julai 2009 - Bertha Hertogh atau Natrah nama Islamnya pada satu ketika, dilaporkan meninggal dunia di kediamannya di Huijbergen, Belanda. Beliau meninggal akibat leukemia pada usia 72 tahun, menurut Duta Malaysia di Belanda, Dr Fauziah Mohd Taib, menerusi e-mel kepada Bernama...



- Sumber : Wikipedia...

Saturday, 12 November 2011

Rahsia Seorang Ayah ...






Ayah banyak merahsiakan sesuatu daripada anak dia…
Dan di bawah ini adalah rahsia yang dipendam oleh seorang ayah demi kebahagiaan anak dia…


• Mungkin ibu lebih kerap menelefon utk menanyakan keadaan kita setiap hari…
Tapi tahukah kita, sebenarnya ayahlah yang mengingatkan ibu untuk menelefon kita?


• Semasa kecil, ibu lah yg lebih sering mendukung kita…
Tapi tahukah kita bahawa sebaik saja ayah pulang bekerja dengan wajah yang letih, ayahlah selalu    menanyakan apa yg kita lakukan seharian…


• Saat kita sakit @ demam, ayah sering membentak “sudah diberitahu! jangan minum ais!”.Tapi tahukah kamu bahawa ayah sangat risau.??


• Ketika kita remaja, kita meminta izin untuk keluar malam. Ayah dengan tegas berkata “tidak boleh!”…
Sedarkah kita bahawa ayah hanya ingin menjaga kita? Kerana bagi ayah, kita adalah sesuatu yang sangat
berharga…


• Saat kita sudah dipercayai, ayah pun melonggarkan peraturannya. Maka kita telah melanggar kepercayaannya…Maka ayahlah yang setia menunggu kita di ruang tamu dengan rasa sangat risau..


• Setelah kita dewasa,ayah telah menghantar kita ke sekolah@kolej untuk belajar..
Di saat kita memerlukan sesuatu untuk keperluan kuliah kita, ayah hanya mengerutkan dahi. Tanpa menolak, beliau memenuhinya. Saat kamu berjaya, Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan bertepuk tangan untukmu..Ayah akan tersenyum dengan bangga..


Sampai ketika jodoh kita telah datang dan meminta izin dari ayah.. Ayah sangat berhati-hati untuk memberi keizinan.. Dan akhirnya.. Saat ayah melihat kita duduk di atas pelamin, ayah pun tersenyum bahagia..


Apakah kita tahu,bahawa ayah sempat pergi ke belakang dan menangis?
Ayah menangis kerana ayah sangat bahagia..Dan dia pun berdoa “Ya Tuhan, tugasku telah selesai dgn baik..Bahagiakanlah putra putri kecilku yg manis bersama pasangannya”..
Setelah itu ayah hanya akan menunggu kedatangan kita bersama cucu-cucunya yg sesekali dtg untuk menjenguk..Dengan rambut yg memutih dan badan yang tak lagi kuat untuk menjaga kita..


P/s: Marilah kita sayang kedua ibu bapa kita dan gembirakanlah hati mereka sementara mereka masih ada serta jagalah setiap kelakuan kita terhadap mereka sebelum terlambat supaya tidak menyesal disaat mereka sudah pergi meninggalkan kita...








Kita Satu ...



Seringku bertanyakan ..
Di manakah hatimu sayang ..
Kian lama ku simpan ..
Bersarang cinta dalam diam ..

Sampai bila harusku pendam ..
Layan cinta dan perasaan ..
Dengan lafaz ku bisik kan ..

Kita telah ditakdir bersama ..
Teman hidup di dunia ..
Malam siang kita jadi satu ..
Kerana engkau adalah milikku ..

Pegang tanganku seeratnya ..
Dunia ini berputar ligat ..
Mengapa harus ada sesal ..
Andainya tersungkur tetap bersama ..

Sampai bila harus ku pendam ..
Layan cinta dan perasaan ..
Dengan lafaz ku bisik kan  ..

Kita telah ditakdir bersama ..
Teman hidup di dunia ..
Malam siang kita jadi satu ..
Kerana engkau adalah milikku ..

Kita telah ditakdir bersama ..
Kerana engkau adalah milikku ..
Kerana engkau adalah milikku ..