Wednesday, 26 December 2012

Char Kuey Teow..


___ December 2012 (lupa tarikh)


Location : Tepi Jalan 
Time : Malam

Ayah : Cepat2 nak makan apa !!
Akak : Mihun tom yam..
Aku : Tak nak la, kenyang ~
Ayah : Cepat la !!
Aku : Tak nak !! kenyang..
Ayah : Ain & Aliya/Alia nak makan apa? 
Ain : Sama jugak..

Lepas dah confirm makanan apa nak beli, ayah aku nak kuar dari kete then tetibe aku....

Aku : Ayah, nak char kuey teow lah :3
Ayah : Hah? Char kuey teow? Char kuey teow mana ada kat sini..
Aku : ................
Ayah : Kalau takde?
Aku : Nasi Pattaya la..
Akak : Kau nie asyik nasi pattaya je..
Emak : Entah angah, baik makan kat rumah je.. (cara mak aku ckp takde skema gini but almost)

Beberapa jam kemudian....

Aku tengok macam takde je apa yang aku nak. Sedeyyy tapi cover :P

Keesokannya ayah aku balik dari keje aku tengok ada bungkusan yang ayah aku beli. Then ayah aku cakap nah amik nie char kuey teow. Ayah beli banyak tu... (3 bungkus)

Aku : Terharu.. Huwaaaaaaaaa :')

See, even sesebok mana pun dia still ingat kat aku. Hahaha. Perasan jap :D


Pengajaran..

Hargailah ibu bapa kita selagi dorang masih ada. Kalau dah takde nanti nak menyesal bagai dah terlewat toqq :)


Saturday, 22 December 2012

Kesabaran..




Assalamualaikum..

Sejak kebelakangan nie aku agak busy sikit dengan assignment. Lagipun tarikh submission dia giler cepat. Kelam kabut aku nak siapkan. Hehew. Thats why aku dah lama tak update blog nie. Just jeling2 je :P

Okeylah, now aku nak story pasal benda yang dah berlaku malam/pagi tadi. 22 December 2012. Jyeahh, aku akan ingat sampai bila2. Berdebar kot nak tau sama ada dia terima or tak. Sebenarnya aku dah lama pendam perasaan kat dia. Tak sangka kot dia pun macam tu. Haiyoo, kalau awak cakap awal2 kan senang. Setahun kot relation kita just kawan je. Hahaha.

Awak, terima kasih sebab jujur dengan saya. Saya harap awak boleh terima saya seadanya. Saya harap awak boleh terima bimbingan dari saya. Saya tak minta lebih, saya mintak awak setia dengan saya. Saya nak jaga awak. Saya tak nak apa2 berlaku kat awak. Saya tak nak perkara sebelum nie berulang. Tak sanggup rasa. 

Awak..
Love You.....


Friday, 14 December 2012

Cerita Kosong..


Sekarang nie boleh dikatakan aku dah mula busy coz dah start ada assignment. Dalam masa seminggu nak hadap dua ke tiga keje memang merepek tapi tu lah realiti dalam situasi aku sekarang nie. Tapi bagi aku benda nie takdelah pelik sangat sebab aku dah pernah alami time part 1 dulu. Aku rasa part 2 nie agak sempoi sikit kot coz ada masa nak melantak pagi petang lagi. Time part 1 dulu makan aku mandi aku tido aku tah ke mana. Memang takde masa nak fikir semua tu sebab fokus aku kat assignment. Tapi last2 result part 1 aku tahap angguk2 je tak boleh nak lompat melalak lagi. Hoho :P

Bilalah aku boleh capai cita2 aku nak jadi army. Boring giler asyik duk lukis2 benda yang lebih kurang sama je. Kan best kalau aku jadi army sekarang nie. Tengah berkawad apa semua. Pastu masuk hutan, redah sungai, lompat sana lompat sini. Hehew.. Gempak toksah citer :P Time degree nanti aku ingat taknak fikir dah pasal bidang art2 nie. Sebab aku kalau boleh nak kuasai banyak benda. Tak nak fokus kat satu arah je. Aku ingat nak libatkan diri dalam bahagian penerbangan.. Hee :'D

Sekarang nie aku asyik terfikir je yang aku nak lari kat tempat yang jauh. Tak tau la kenapa. Aku rasa macam semua orang buat aku tak wujud except family aku sendiri. So, lebih baik aku buat benda nie jadi reality. Aku tak nak sesiapa pun tau aku kat mana. Sama ada aku hidup lagi ke tak. Rasa macam... Haihhh.. Tak tau nak ungkapkan macam mana. Rasa macam aku nie jahat sangat. Tolonglah.. Aku merayu.. Jangan anggap semua lelaki sama.. Aku lain & takkan pernah sama dengan orang lain. Terpulanglah nak buat apa or nak cakap apa kat aku. Tapi tolonglah ubah cara pemikiran tu. Kalau pernah ditipu lelaki lain sekalipun, please jangan samakan aku dengan laki tu. (untuk umum)

Tapi yang pasti sekarang nie....
saya rindu la kat awak, gendut..
hehek :3


Thursday, 13 December 2012

Terlalu Mudah..


Pepagi nie even sifat mengantok still menguasai diri terasa macam tercabar nak update bila aku tengok something yang menjengkelkan dah berlaku. Alkisahnya mcm nie, tadi aku duk husya2 blog lain. Then tetibe aku enter satu blog nie kat dalam satu group dalam FB coz dia punya entry macam gempak. Pastu aku bacalah dia punya entry. Ya Allah, terkejut jugaklah & confius bila tengok keadaan dia tu. Dia nie berjantina girl. Sorry bukan aku nak kutuk sesiapa just nak meluahkan rasa & pendapat. Berpandukan dia punya entry tu & berdasarkan pengalaman aku, aku tengok girl sekarang nie terlalu lalu & lalu percayakan kata2 lelaki even dia baru kenal. Kat sini aku nak potong pendirian dia yang kata laki tu baik & so on...

Dear awak yang masih bersekolah,
Seseorang itu tidak akan dikenali 100% termasuklah keluarganya, macam mana pulak awak boleh kata dia err blaa blaa blaa?? Dia caring?? Buuuu :P

Kalau awak nak tau, dia boleh pura2 buat camtu dekat awak sampai dia dapat apa yang dia nak dari awak. Wallahualam.. Sebab saya mampu buat apa yang dia buat kat awak.. (Bagi aku, aku lebih suka jadi diri aku sendiri berbanding pura2. Terpulang percaya or tak).. Awak tak faham laki macam mana, janganlah terlalu ikutkan sangat perasaan tu. Study pun tak khatam lagi. Kejayaan tak terjamin lagi dah sibuk buat benda lagu tu. Lagipun dia orang luar kan?? Kat paper selalu terpampang kes WANITA MALAYSIA DIBAWA LARI KE LOMBOK. Haihh, kalau aku abang kau boleh la aku bagi nasihat guna cara aku face to face. So, hati2 la. Sekarang nie macam2 da berlaku & sedang berlaku malah boleh berlaku. Gila poyo ayat aku. Hahaha. Saya bukan nak mengaibkan awak coz saya pun tak kenal siapa awak & latar belakang awak. Yang saya tau hasil stalk profile awak, awak orang Malaysia. Sedarlah balik siapa diri awak. Ingat family & Allah. Kalau pape yang berlaku kat awak nanti bukan dia yang awak akan cari kan?? Tapi DIA.. So, utamakan 'DIA' dulu baru 'dia' okey..

Sorry kalau ada yang terasa dengan kata2 aku. This is ME yaw !! Bukan pura2. Tak kenal aku macam mana?? Takkan pernah :P 

2nd sorry kalau agak merapu sikit entry nie..
Happy Thursday.. Hahaha 
macam tak kena.. yerkk :P
Cawww....


Sunday, 9 December 2012

Segmen Jom Up Follow by Be-Log Meow Mew


Make your own banner at MyBannerMaker.com
Click Banner Untuk Join


Hadiah2 dia boleh tahan..
So, let's join :)

Tag :




Tarikh Tamat : 30/12/12
Tarikh Umum Pemenang : 31/12/12


Kenapa Aku..




Hari nie aku sedih sangat2. Takut perkara lama akan berulang. Kenapa mesti aku yang kena semua nie. KENAPA AKU. Aku tak kuat nak hadapi benda macam nie. Nasib aku selalu macam nie. Tak pernah nak happy. Ya Allah........

Hari nie aku tak mampu nak buat apa2 except mengalirkan air mata sorang2. Assignment yang aku baru dapat pun tak terusik lagi. Aku tak nak tunjuk kat sesiapa apa yang berlaku kat aku. Aku lagi suka takde sape yang tau melainkan DIA. Lagipun aku tak sanggup nak tengok orang sekeliling aku hilang mood disebabkan aku. Tapi kekadang tu aku ada jugak luahkan apa yang berlaku kat beberapa kawan aku. Sebab aku perlukan kata2 semangat dorang. Sebab aku kalau kena macam nie tak lain tak bukan confirm aku akan fikir "kalau aku takde sekalipun takde sape yang kesah".

Selalunya lepas kawan aku bagi kata2 semangat. Aku hanya mampu buat dorang percaya yang aku dah okey. Tapi realitinya takkan pernah. Kenapa la aku buat baik pun kena macam nie, kalau buat jahat lagi la teruk. Takde sape yang nak percaya kata2 aku. Takde sape yang faham aku. Takde sape & TAKKAN PERNAH ADA !!! Takpelah, biarlah DIA je yang tau diri aku yang sebenar..

Apa la nasib aku nie.. Hmmmm :'(


Saturday, 8 December 2012

Aku Dan Palapes..


                                               


Bila aku tengok kawan2 aku boleh active semua benda, boleh join itu ini. Sumpah memang aku jeles giler coz aku tak boleh jadi macam dorang. Salah satu sebab yang sekat aku jadi macam dorang tak lain tak bukan coz aku student AD. Student AD nie paham2 jelah assignment dia macam mana. Busy memang sentiasa mengambil tempat. Aku time mula2 menjejakkan kaki kat u nie & semasa pemilihan aktiviti yang kita nak sertai, aku memang dah semangat giler nak join PALAPES. Bagi aku nie je yang paling dekat dengan tentera. Sebab PALAPES nie Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Tentera Darat). 

Story About PALAPES ▶ (click)

Credit To Her..

Ingat lagi time tu semua student Part 1 kena berkumpul kat dewan coz terlibat dengan minggu destini siswa. Then ada 1 hari tu, aku tak ingat nama dia sape, dia bagi taklimat pasal PALAPES nie semua la. Pastu dia kata sape yang nak masuk kena isi nama kat luar dewan. Aku kalau tak memang dah keluar dah then isi nama. Arghhh.. Tapi bila fikirkan yang aku nie student AD, haihh terpaksa telan air liur jelah tengok budak2 lain isi nama.

Aku tekad lepas je habis diploma nanti, aku nak rombak balik hala tuju cita2 aku. Aku ingat time degree nanti aku nak amek bahagian penerbangan. Tak pun aku akan join jadi tentera. Hehew. Jeles la tengok budak2 PALAPES kat tempat aku nie gerak Dungun subuh2 tadi. Then pakai ala2 tentera. Rasa menyesal pun ada juga sebab aku jadi budak AD. Kalau tak aku dah boleh join dorang gi Dungun dah sekarang nie. Kalau aku cakap macam nie kat sape2, confirm dorang labelkan aku sebagai pelik. Nak tau apa?? Sebenarnya aku lagi rela tak cukup tido sebab join benda2 camtu daripada tak cukup tido sebab hadap assignment yang membosankan plus cerewet. Nak suh beli itu la ini la, pokai duit PT aku. Takpe2, sabar.. Watlekk sudah. Akan datang aku akan ada situasi macam budak PALAPES nie jugak nanti. Cuma masa yang membezakan. Sabar.....

Malam tadi aku mimpi aku nak pukul kawan aku. Dalam mimpi tu aku cakap kat dia aku nak pecahkan kepala dia. Hahaha. Sedar2 je kawan aku kejutkan solat subuh :P


Wednesday, 5 December 2012

Segment by NZ: I Tanya U Jawab..


Click Banner Untuk Join

Tujuan aku join segmen nie tak lain tak bukan nak promote diri.. Hahaha.. No la just hilangkan boring sambil support tuan empunya segmen..


Questions:


  • Your nickname: Lot but normally Daus.. Setakat nie paling pelik "ouh".. hihik
  • Do you wish you had another name? If yes, what is it? Rayz :P
  • Your girl best friend: Gendut (bukan nama sebenar)..
  • Your guy best friend: Amar..
  • Your favourite food: Nasi Patayya / Nasi Pattaya ATAU seangkatannya..
  • Your favourite drink: Milo ais or Laici..
  • The one thing you always bring everywhere you go: Handphone..
  • Your current favourite song: Cerita Dia by Drama Band (untuk tahun nie).. Tahun depan tak tau lagi.. Taste aku berubah mengikut tahun :D
  • Your favourite singer: Taylor Swift & Drama Band..
  • Your birthday: 24 July 1994..
  • The last person you texted or texted you: Hahaha.. Bahaya giler soalan dia :P
  • What does the text say? Hai then bla bla bla..
  • Someone you wish to see right now: Gadis Berniqab or bertudung labuh.. Kalau tak dapat its okey.. Terima seadanya..
  • Someone you want to apologize to:  Ramai.. Terutamanya DIA..
  • Someone you miss: Merupakan seorang yang aku suka tapi dia tak penah tau.. Hahaha :3
  • What time did you wake up this morning? Hari nie agak lewat dalam pukul 6.50 maybe.. Bateri fon aku kong so tak boleh nak set alarm.. Hehew
  • How great your life is in 2012 so far? Macam rojak buah.. Ada masam & manis..
  • Do you have a pet? If yes what is it and what is the weirdest thing it has ever done? Kat u mana boleh bela pet.. Kalau aku gila maybe yup...
  • Where would you have your honeymoon? Pergunungan or kawasan yang berbukit.. Hehek
  • Do you regret anything from your past? Menyesal coz terlalu mudah memberi..
  • If you could have one superpower, what would it be? Tak terfikir lagi..
  • What is your status? (Single/Taken/Married/Divorced?What?): Single kot.. Hikhik
  • Are you in love? If yes, have you told the person how you feel? Yes but nanti dulu..
  • The thing you hate the most: Tanya soalan yang sama berulang kali.. Panas wehh..
  • The type of people you hate the most: Mungkir janji, tak setia & poyo..
  • The last gift a person gave you: Barang ke? Takde..
  • What is your favourite color? Purple, white & black..
  • Would you take your ex back? Hehew.. Maybe tak kot.. Tak nak fikir pasal nie :P
  • Something you can't live without: Don't know..
  • Do you like this segment? Yeah.. Act nie kali ke 2 aku join segmen gini.. Yang first tu aku tak publish lagi & tersepok as a draft.. Hahaha
Sekian..


Tuesday, 4 December 2012

Super Duper Giveaway 2012


Click Banner Untuk Join

Assalamualaikum & Salam Ukhwah..

Hari nie aku join satu GA dari Cikgu Luar Biasa..
First time aku enter blog dia & secara tak sengaja..
Sesapa yang nak join boleh click banner kat atas tu..
Before that sila lengkapkan syarat dalam banner tu..
Kalau tak clear boleh click banner tu & automatik akan ke blog Owner GA..

Lengkapkan ayat :

"Saya akan tersenyum bila...
  saya berjaya buat orang yang saya suka tersenyum ketika berada dalam kesedihan :')


Hopefully tak mengecewakan even peluang nak menang bagi aku macam takde coz ramai yang dah join. Anyway, rezeki kita hanya Allah yang tau :P


Sunday, 2 December 2012

Nasib Tak Menyebelahi..


Dalam sehari dua nie kehidupan aku berbeza sangat2. Banyak sangat dugaan. Kalau ikutkan diri aku yang sebenar memang aku dah give up dah dengan kehidupan yang macam nie. Tapi aku paksa jugak diri aku nie survive. Sebab aku tau ada orang yang lagi susah berbanding aku. Nie baru sikit je tapi aku rasa memang teruk sangat2. 

Firstly, semalam aku ada masalah sikit antara aku dengan kawan2 aku pasal rumah yang aku sewa. Sebelum nie aku memang nak stay kat dalam sebab aku memang dah dapat. Tapi disebabkan salah paham pasal penempatan aku & nak jaga hati kawan punya pasal, aku follow dorang stay kat umah sewa. Pastu semalam lepas family aku hantar aku kat rumah sewa tu then balik, dorang baru nak bagitau yang dorang tak jadi. Sebab dorang dapat kat stay kat dalam. Aku time tu punyalah rasa nak gila memikirkan yang aku kene angkut barang2 aku yang memang banyak keluar dari rumah tu. Tu pun belum tentu lagi aku boleh stay kat dalam balik sebab aku dah hantar surat nak tolak bilik yang aku dapat. Semalam time aku sorang2 duduk kat dalam bilik yang aku sewa tu aku asyik terfikir je nak benti. Sanggup dorang...

Secondly, aku dengan kawan aku pegi jumpa penyelia asrama aku sebab nak bincang pasal nak stay kat dalam nie balik. Dia kata boleh tapi agak serabut sikit sebab kena campur dengan senior2. Nak tak nak kena terima jugak sebab salah aku. Then sekarang nie ada masalah bilik sikit kat tempat aku nie. Effect dia dalam 1 bilik terpaksa stay dalam 5 orang.

Thirdly........ 

Aku kena marah dengan tuan empunya rumah sewa tu sebab dia kata aku macam main2. So, dia suruh aku keluar segera. Aku time tu rasa macam nak nangis je tapi terpaksa control coz aku ada kat kampus plus ramai orang. Tadi jugak aku angkut barang2 aku dari rumah tu guna kereta kawan aku. Nasib baik ada orang nak tolong.

Haihh.. Cukup la.. Tak sanggup nak citer...
Sorry kalau aku ada buat sesapa bad mood.....
Sekadar perkongsian...


Saturday, 1 December 2012

Alone..


Sekarang nie aku dah ada kat Terengganu. Lama jugaklah masa nak ke sini. Tapi Alhamdulillah sampai dengan selamat. Family aku sume dah bertolak balik petang tadi dalam pukul 2 tak silap. Sekarang nie aku rasa macam ada yang tak kena. Sunyi pun ada jugak. Huwaa. Bilalah semua benda nie nak abis. Tak sabar rasanya. Nie pun assignment yang berlambak-lambak takde lagi coz esok baru start kuliah. Kalau dah ada nanti taktau lah macam mana. Harap2 sem 2 nie lebih baik dari sem 1. Tak sanggup weh....

Haihh. Terasa sunyi giler sekarang nie. Teringat kat dia, teringat kat family, teringat kat kawan2. Rindunya. Nak nangis pulak. Huhuk. Tapi setiap benda yang berlaku ada hikmahnya rite. Sekarang nie bila aku rasa rindu sangat2 kat dia, mesti aku makin dekat pada DIA. Then time tu paham2 jelah apa yang berlaku seterusnya kan. Tapi pape pun Life Must Go On. Never Give Up. Yeahh :')


Friday, 30 November 2012

Santai..


Pagi tadi boleh dikira aku bangun awal jugaklah coz ada seseorang tu rasa serba salah. Kan tembam?? Hahaha. Then dalam tengah hari tu lepas ayah aku siap servis kereta apa sume, ayah aku ajak pegi mall baru bukak dekat area rumah aku jugak. Dalam 10 minit kot perjalanan nak ke situ. Bila dah sampai tu aku rasa menyesal pulak coz orang kat sana takyah citerlah ramai ke tak. Tension weh dah la panas. Hehew. Mulanya ayah aku kata just nak tengok2 barang je, paling kuman pun nak bandingkan harga dengan tempat lain. Aiyakk, last2 macam bershopping dah. 

Lepas dah beli barang bagai, aku pun caww lah coz rasa macam dah lambat je nak siap2 gi solat jumaat. Tapi bila sampai rumah then husya jam baru 12.30. Huhu. Dalam pukul 1 tu aku pun pegi la masjid dengan ayah aku. Pastu lepas dah siap solat & dalam pada aku nak kuar dari masjid tu aku terserempak dengan Pak Usu aku. Detail giler citer aku nih. Hahaha. First time kot entry aku gini coz kebosanan menyerang buat kali ke berapa entah. 

Super skip......

Dalam pukul 3 lebih camtu aku pun berangkatlah ke kampung aku yang tercintun nie, Pahang. Sekarang aku kat kampung. Pukul 6.50PM tadi kot baru sampai coz aku singgah kejap kat rumah Pak Ngah aku. Sesampai je kat sini aku terus angkut barang2 aku yang agak banyak jugaklah even 1 malam je. Sebenarnya aku balik kampung nie bukan nak yeppy2 kebenda, tapi sebab nak gerak terengganu subuh esok coz nak hantar budak yang tengah taip ni kat zoo. Ayah aku kata dalam pukul 3 camtu dah gerak. Awalnya !! Hehew......

Hopefully sem 2 nie lebih relax berbanding sem 1 haritu. Bila dalam situasi macam nie, aku selalu teringat kat ayat poyo salah seorang lec aku. Dia kata gini, "Alaa biasalah tu dugaan orang nak berjaya". Hahaha. Tergelak-gelak kawan aku bila cakap camtu kat dorang. Haihh, tak sabar nak tunggu bulan 4. Boleh cuti2 Malaysia lagi kat rumah.. Hehek. Yezzaaaa :D

Kat kampung aku ni yang aku tak suka bila cakap pasal budak2 dia. Nak kata teruk sangat tu takdelah. Tapi bila tengok budak2 kat sini bawak moto. Dorang suka main bakar2. Cabel dia besar sangat kot nak buat gitu. Tak paham aku & taknak paham pun.....


Thursday, 29 November 2012

Sedarlah..


Time : about 16:35 PM

perlu ke aku mulakan macam tu.. haha
okey2.. tukar mood..

Petang tadi disebabkan bosan aku pun online la seperti waktu yang dinyatakan. Line time tu boleh tahan jugaklah coz agak laju sikit than sebelum ni. Niat aku nak tengok entry terbaru dalam beberapa group yang aku join. Tengah syok layan tu tetibe aku perasan ada new message dari anonymous. Then aku bukak la.. Rupa-rupanya message tu dari someone yang boleh dikatakan aku kenal. Tak sangka.

Beberapa minit lepas tu aku tengok dia online then tegur aku. Pastu dia cerita la sikit macam mana dengan ex aku tu. Dorang memang rapat dari kecik. Aku kenal dia pun coz dulu2 ex aku tu selalu citer pasal kawan2 dia. Still ingat lagi kawan2 rapat dia sampai sekarang. Susah sangat2 nak lupakan apa yang berlaku antara aku dengan dia.

Sebenarnya aku dah agak lama dah.. Tak perlu lah aku detailkan apa dia.. Memang terbukti......

Even kita dah takde kena mengena lagi dah, saya nak nasihatkan awak.. Terpulang la awak nak ikut ke tak nak coz saya dah takde hak nak tentukan hidup awak. Awak tolonglah sedar !! Janganlah terlalu mudah percayakan kata2 seseorang yang awak belum kenal sepenuhnya. Lagipun awak dengan dia belum ada apa2 ikatan yang sah. Saya tak nak awak menyesal bila dah jadi sesuatu. Sedih la bila dengar macam mana keadaan awak sekarang nie. Sebagai seorang yang pernah mengenali awak even bukan sepenuhnya, saya harap awak berubah la. Bukan untuk saya tapi untuk diri awak sendiri. Sedarlah balik awak macam mana dulu. Jauh beza :'(

Saya tak harapkan apa2 dari awak. Hati saya sekarang nie dah tertutup buat awak. Saya cuma harap awak sedar. Ingat Allah & family...


Segmen Bloglist Disember Ice Princess


Click Banner Untuk Join

PERINGATAN !!

nie bukan ayat aku..
tapi hasil copy paste dari entry sebenar..
malam2 gini takde idea nak merapu bagai.. hihik


Kelebihan :

1- akan diblogwalking setiap kali aku online..
2- dipromote bukan sahaja di fanpage facebook, malah juga di google plus..
3- semua peserta yang terlibat akan direview walaupun tidak berjaya menjadi ahli bloglist aku :)

Syarat :

buat satu entry dan letak banner kat atas ke dalam entry tersebut..
kemudian, linkkan ke entry ini.
sesudah itu, copy link entry dan paste kat bahagian komen SAHAJA!..

aku tak kisah pun korang nak follow ke tak nak, nak like fanpage ke tak nak..

Hadiah :

5 peserta terpantas akan mendapat top up sebanyak RM10 setiap orang (DIGI | MAXIS | CELCOM)


clear & simple rite ??
so, what are u waiting for ??
let's join babe..


Wednesday, 28 November 2012

2012 GiveAway By Izzahlt & IraArina


Click Banner Untuk Join

Assalamualaikum..

tadi aku jalan2 kat beberapa blog retiss..
act aku nak cari GA yang sesuai untuk aku join..
tetiba bila enter blog aku ada someone invite aku join GA dia.. Izzahlt
macam tau2 je.. hehew
so, nie lah GA dia..

berbelit-belit ayat aku.. hahaha

even banyak button perlu di new tab..
tapi berbaloi coz hadiah dia Daa Boomm !!

sesiapa yang terbaca entry nie boleh la join..
tadi aku tengok still tak ramai lagi blogger yang join..
so, ada harapan untuk menang.. hihik

susah giler nak cari GA yang tak perlu tag2 orang nie..
sebab aku tak suka nak tag2 orang tak tentu pashal..
lagipun aku tau orang pun tak suka di tag2 bagai..
terpaksa buat statement barani mati..

Tag : Gadis Melayu

blogger lain tag berpuluh-puluh..
aku tag sorang je.. hehew
rezeki sape tau kan ??
kepada anda...
ampunkan patik kalau tuanku tak sudi.. ehek

senarai hadiah...
aku suka hadiah yang kat bawah2 tu :P


  • 2x RM15 - 2Pemenang (TOP REFFERAL!)
  • 1x Mug Comel- 1Pemenang
  • 1x Novel, 1x Buku Berunsur Islamik - 2Pemenang
  • 3x Tudung Bawal English Roses - 3Pemenang
  • 1x Felt Craft - 1Pemenang
  • 3x Tudung Bawal, 3x Keronsang - 3Pemenang
  • 1x Tumbler - 1Pemenang
  • 1x Purse - 1Pemenang
  • 3x Ebook Resepi - 3Pemenang
  • 2x Colourful Handsocks - 2Pemenang
  • 1x Free Membership For 1Year - 1Pemenang
  • 1x TopUp RM10 - 1Pemenang
  • 1x TopUp RM10 - 1Pemenang
  • 2x TopUp RM5 - 2Pemenang
  • 2x TopUp RM5 - 2Pemenang

mesej dari masta Mira..
aku copy je nie.. ngehehe

Senang kan? Selamat men-joinkan diri. Terima kasih sudi join giveaway kami :)!

sama-sama.. kui3
chayokk2 !!


Tuesday, 27 November 2012

Comment..


wahh.. ada new comment lah.. *excited*
then click..
lepas tengok comment dia tuh dalam hati berkata..
ehh, why dia nie cakap macam tu ??
dia nie pehal !!
sape dia nie nak comment macam tu..
lepas dah baca tuh rasa down sangat2
then terus delete..
even pada mulanya excited nak baca & nak tau dari siapa..


confirm ramai blogger yang penah kena camnie rite ??
kalau tak penah kena tu untunglah :P
tapi aku penah beb.. hua3
rasa down giler2 time tuh..

nak kata comment dia tu panjang lebar takde lah..
simple je..
tapi makan dalam woa..
bila jadi macam tu kan..
aku tertanya-tanya jugak apa motif dia comment macam tu..
dia nie tak fikir ke kesan lepas dia comment gitu..
macam mana kalau kena kat dia balik ??
tak kesah ??

selalunya aku dapat comment2 gini dari blogger yang dah lama..
bukan aku nak buruk2 kan sesiapa tapi kenyataan..
mungkin diorang dah lama memegang status blogger kot..
thats why diorang rasa bebas mengutuk blogger2 baru macam aku nie.. *maybe*
haihh..
aku kalau nak comment entry seseorang tuh..
aku fikir banyak kali dulu..
yang paling penting sekali kesan yang akan timbul lepas aku comment..
tapi diorang tak fikir macam tu..

lagipun dorang berpengaruh kan..
sape aku nak lawan..
selalunya aku just diamkan diri..
then delete dia punya comment..
sebab aku tak suka nak gaduh2..
mana2 comment yang bagi aku membina aku akan publish..
yang tak tu paham2 jelah mana peginya..
simple.....

dengan cara nie lah aku still blogging sampai sekarang..
walaupun kekadang tuh rasa down sangat2..
tapi aku taknak fikirkan sangat pasal tuh..
buat macam biasa je..
lagipun blog aku nie lebih kepada personal..
mostly kat dalam nie cerita pasal kehidupan aku..
adat lah tuh ada orang cakap macam2 pasal kehidupan kita..

pegangan aku..
abaikan perkara yang boleh menjatuhkan kita..
buang jauh2..
then ambil perkara yang boleh mengubah kita ke arah yang lebih baik..

sekiranya ada ayat yang mengguris hati sesetengah pihak..
aku mohon maaf sangat2..
aku tak sanggup pendam benda nie lama2..
lagipun ada sesetengah blogger yang pernah bersuara pasal benda nie..
so, nie sebagai perkongsian & pengajaran semata-mata..

sharing is caring rite..
cawww..


Sunday, 25 November 2012

Takde Function..


Assalamualaikum..

nak dengar story tak ??
sini dekat sikit :P

semalam aku pegi Kajang dengan family aku semua..
takde hal pape pun sebenarnya..
saje2 je gi sana..
aku bertolak sana petang lepas ayah aku balik keje..
sampai sana dalam pkul 7 tak silap..
then aku balik dalam pukul 8.30..
tak lama pun lepak sana..

lagipun akak aku nak pegi pasar malam..
nak beli apa entah..
aku pun follow jelah..
then kat pasar malam tuh ada something yang buat aku panas tau..
pelik pun ada jugak..

time aku singgah kat satu gerai nie.. gerai?? haha..
tak tau nak panggil apa :P
kiranya dia jual kasut..
aku memang nak beli kasut pun..
thats why aku singgah jap..

then aku try2 lah dia punya kasut..
tetiba aku perasan ada minah mana entah sebok husya2..
dia duk atas moto masa tuh..
lama woa dia pandang..
time tu aku dah pelik ahh why minah nie pandang2..
tak tau lah plak kalau aku je yang perasan.. hahaha

tapi time aku nak gerak dari situ pun dia still pandang2 lagi..
haishh..
lempang jugak minah nie kang.. *dalam hati*
kalau orang lain kene camtu pun aku rasa dorang panas jugak kan..
tak tau la kalau ada yang suka plak..

aku malas nak fikir bukan-bukan aku buat tak tau je..
sakit hati sebenarnya..
takde mood dah aku....
so, aku ajak family aku ciawww..

sebenarnya aku tak suka area tu..
even aku penah tinggal kat situ dulu2..
sebab tempat tu dilabel Black Area..
hehew..

nak tau tak ??
semalam aku beli baju tau..
takyah tanya harga :P
tapi terpaksa bagi adik aku pakai coz aku tak muat..
hahaha..
untung adik aku...

Saturday, 24 November 2012

Giveaway 12-12-12


Click Banner Untuk Join

Assalamualaikum..

hari nie aku join dua GA serentak..
sebenarnya GA sebelum nie aku dah update semalam..
tapi aku baru tag & publish hari nie.. hahaha

rasa excited pun ada join GA yang nie..
tapi malas nak tunjuk :P
act aku dah lama tak join mana-mana GA or segmen dari blogger lelaki..
lagipun susah nak jumpa rite..
maybe ada tapi aku je yang malas nak cari.. hehew

so, tak nak lepaskan peluang yang confirm susah nak jumpa nie..
thats why aku join.. hehek
hopefully tak mengecewakan..
sesiapa yang ada kelapangan tu & nak join..
click banner kat atas tuh ganas-ganas..

sorry coz aku tak tag sesiapa..
sebab aku tau ada sesetengah blogger yang tak suka blog dia ditag-tag nie..
lagipun rules dia terpulang nak tag ke tak nak..
jadi aku ambil langkah selamat :)

Due Date GA: 12-12-12 ( 12:12 PM )

cun kan date dia??
agak lama lagi due date dia rite..
anyway, jangan tunggu saat-saat akhir baru nak join..
nanti takut tetibe ada perubahan, menyesal tak sudah..

ada gaya owner GA tak? hahak..

Pendapat :

Bagi aku, dia punya blog kemas.. Pastu blog dia takde la berat sangat, normal.. Penggunaan warna pulak boleh tahan lah coz jarang aku tengok blogger lain gunakan warna kuning dalam blog diorang.. First time datang.. Keseluruhannya bagi aku blog dia kemas..

*maaf penggunaan "aku" sebagai bahasa diri*


Giveaway nie Dianjurkan oleh Mohd Noor Shawal & Ditaja oleh Nur Elisra, Siti Aisyah, Elfa Sharina, Afiqah Alias, Double E' T-Shirt, ChipStore, Fatin Alyaa, Azmina Nordin, Cadar Murah dan Ejulz - Sophie Paris Malaysia"


Nabila Medan's Giveaway..


Click Banner kalau nak join


kebanyakan hadiah dia Topup..
thats why aku join.. haha :P

Tag :




1hb nie aku ada kat ganu dah..
maybe busy sikit..
tak tau lah boleh ikut perkembangan GA nie ke tak..
anyway.. harap2 menang..
chayokk2 !!


Friday, 23 November 2012

Nuffnang..


Assalamualaikum awak..
hai.. *lambai tangan*

hehek..
act bila aku jalan2 kat blog lain..
aku selalu jumpa muqadimah gitu..

okeylah..
aku sebenarnya takde story pape pun nak share..
just nak bagitau yang aku baru letak iklan Nuffnang kat dalam blog aku nie..
sebenarnya account Nuffnang nie aku dah buat lama dah..
tapi tak penah active..

masa dulu2 aku penah promote iklan tu dalam blog aku nie..
then aku delete coz macam crowded.. haha
sekarang gatal nak letak balik :P

time tu aku buat pun saje2 je..
yelah, time mula2 terjebak dalam dunia blogging nie dulu..
apa yang blogger lain buat aku just follow je..
padahal tak tau apa2 pasal benda nie.. hehew

Tahukah anda ??

entry nie dipublish bertujuan untuk promote Nuffnang aku..
hahaha..
tengah buat muka tak malu nie :P


Thursday, 22 November 2012

No Need..


kucing yang aku bela selalu hilang..
pelik giler..
kucing aku yang kat bawah nie aku bela dia dalam tahun nie..
tak lama pastu hilang jugak.. huhuk
tak tau lah kat mana beliau sekarang nie..


                            




aku snap gambar kucing nie bukan suka2 sebenarnya..
act aku nak send kat dia..
tak perlu kot aku mention sape dia..
time tuh dia nak tengok macam mana rupa kucing aku nie..
thats why aku snap..

kucing nie hyper active sikit..
terpaksa aku pegang dia..
macam orang gila je time tuh.. hehew

rindu nak bela kucing macam dulu2..
tapi situasi tak mengizinkan..

aku jumpa gambar nie dalam fon lama aku, semalam..
kalau tak silap gambar nie aku snap dalam bulan 4..
dah lama lah jugak..
time tuh aku nak delete semua tentang dia dalam fon aku..
now, rasa tenang sikit berbanding sebelum nie..
coz aku memang tekad tak nak fikir pasal dia dah..



Wednesday, 21 November 2012

Maybe..



just berkongsi pendapat


bagi aku..
sebenarnya followers dalam sesuatu blog tuh tak boleh membuktikan apa-apa..
even followers dia banyak..
tak tentu dia dah lama dalam dunia blogging & penulisan dia baik..

kekadang tu bila kita tengok followers sesuatu blog tuh sikit..
terus kita fikir yang maybe beliau blogger baru.. 
okeylah..
cuba scroll then try tengok blog archive beliau..
terkejut ??

hahaha..
act aku penah kena tau..
aku masuk dalam satu blog nie..
then tengok followers dia sikit..
terbayang yang dia nie maybe new blogger..
pastu aku baca lah entry dia sekejap..
start dari situ aku dah mula rasa pelik dengan dia punya entry & followers..
ada hubung kait kat situ..
rasa macam tak percaya pulak..
takkan lah new blogger kot sebab ayat-ayat yang dia pakai boleh tahan..

so, aku terus scroll then try tengok dia punya blog archive..
niat aku nak tau dia start blogging bila..
bila dah tengok tuh rasa macam tak percaya pulak..
aiyakk..
aku time tuh sekolah rendah lagi wehh..
baca pun bersepah lagi..
tapi dia dah active blogging apa semua..
hehew..

Pengajaran..

Don't Judge A Blog & Blogger By It's Followers..

kui3..
cawww..



Tuesday, 20 November 2012

Malam..


kepada anda di sinun..
okeylah.. so sorry...
lupakan perkara yang pernah berlaku sebelum nie..
jom kita yeppy2.. hehe



gaya budak sastera bermain kata...
kahkahkah...
malam nie aku nak menggedik sat..
Al-kishah..



aku sunyi...
sunyi tanpa kau dihati...

aku rindu...
rindukan kau...
rindu...
pilu...

hati memberontak...
perasaan duka menguasai diri...
lalu aku menangis...
mengenangkan nasib diri...
ditipu gadis idaman hati...

luka dalam hati ini...

pedih...
sakit...
perit...

errkkk... *terover*

ku tanggung selama ini...
tiada siapa yang peduli...

aku senyum...
dikhalayak umum...
aku gembira...
dihadapan keluarga...

tapi hakikat yang sebenarnya...
hanya hati ini yang merasa...
tiada siapa yang menduga...

tika malam menjalankan tugasnya...
kenangan silam kembali bertakhta...
disaat air mata bergelinangan...
kegelapan malam memainkan peranan...

diatas sejadah aku bersujud padaNYA...
hati yang pedih dipendam lamanya...
mohon kekuatan dan ketenangan jiwa...
tiba masanya akan dikurniakan penyebuhnya...
In  Syaa Allah...



apa senyum2 ??

ngahaha..
tolonglah..
jiwang giler ayat nie.. 
ayat nie, ok !! not me.. kui3



Monday, 19 November 2012

Tergamam..



ahaaaa..
apa yang aku dah buat nie.. hehew
menyesal beb..
sumpah aku rasa menyesal giler..
trauma pun hade gak..
why lah aku tak fikir dulu before publish..

Ya Allah..
menyesal giler sekarang..
tak tau nak buat ape..
hadoii....
stupid !!

kepada calon syurga Allah yang dimaksudkan..
sorry sangat2 kalau awak terasa..
saya memang takde niat langsung nak buat awak terasa.....
just bersifat luahan hati..
sorry again kalau awak terasa...

rasa macam nak deactive je blog nie before aku balek ganu..
teruk lah aku nihh :'(

*kesat hingus*



Life..




sekarang nie aku tengok ramai yang break, clash atau seangkatannya..
kebanyakannya disebabkan orang ketiga..
entahlah......

aku tau pun sebab tadi aku terbang kat beberapa blog retis..
then aku tengok ramai yang ceghita & mention pasal dorang punya relationship..
sedih pulak.. huhuk
aku tengok ada yang putus lerr..
ada yang tengah retak lerr..
tak kurang jugak ada yang happy..

biasalah tuh, lumrah couple..
macam yang pernah berlaku kat aku jugak..
kalau kita buat benda yang haram..
pandai-pandai lah tanggung risikonya..
selamat menanggung risiko guys.. hahak

kenyataannya aku jeles ngan lu orang.. kui3

okeylah..
now aku nak share pasal...  errr.....
aku pun tak tau lah nak panggil point2 kat bawah nie hape.. lalala
terpulang la nak baca or tak..
sebab aku memang suka syok sorang2.. hihik

  • Aku suka gurl yang pakai tudung terutamanya tudung labuh & pentingkan penutupan aurat.. Aku rasa bukan aku je kot lelaki yang nak gurl macam nie.. Ramai lagi laki lain yang nak pasangan dorang macam gini.. Sejuk mata memandang..
  • Gurl yang berniqab or berpurdah realitinya memang jadi gurl impian kebanyakan lelaki termasuk aku.. Banyak sebab aku suka gurl yang macam nie.. Lagipun aku memang tak pentingkan luaran pun.. Just boleh setia & boleh bantu aku untuk berubah, tu pun dah cukup buat aku happy.. Aku tak memilih pun..
  • Bila buat sesuatu yang mustahil & perkara yang aku tak suka buat.. Mulut aku mesti pot pet pot pet.. At the same time tangan aku akan bergerak..
  • Aku tak suka tiru cara orang lain.. Aku suka jadi diri aku sendiri.. So, this is me.. Teruk ea? Terpulang.. Haha.. *Joke*
  • Kalau aku suka kat seseorang tuh.. Aku takkan cakap kat dia.. Tapi aku akan tunjukkan yang aku sayangkan dia.. Hehew.. Lebiu :P
  • Aku langsung & tak sombong.. Tapi still ada orang cakap aku sombong.. Hey you, aku tak sombong lah.. Maybe sikap aku yang bukan jenis yang suka tegur2 orang kot.. Tapi kalau kau tegur aku.. Promise, aku akan balas.. 
  • KPOP?? Ouh NO.. Aku tak minat.. Not At All.. Anyway, bukan bermakna aku tak minat korea.. Aku still lagi minat selain dari KPOP macam drama korea.. uhuk

sebelum aku terlupa..
aku nak bagitau yang aku tak boleh follow blog yang letak button follow macam kat bawah nie..



sorry sangat2..
kebanyakan & mostly aku jumpa button nie kat blog yang jenis blogskin..
aku pun tak tau lah kenapa tak boleh follow..
tengah buat research.. hoho
cawww...




Sunday, 18 November 2012

Why Always Me..



abaikan tajuk tuh..
hahaha..



10 tahun yang lampau aku ada join 1 contest..
aku bukan la nak salahkan tuan empunya contest ke apa ke..
tapi kalau tak silap aku..
aku dah hantar apa yang tuan empunya contest tu nak before bla bla bla.....
penat je aku tunggu..
ingat nak jimat duit takyah topup..
hadehhh..
last last kene keluar duit sendiri gak..


act aku pun tak tau hadiah dia apa..
dia mintak number aku..
secara manual dalam kepala hotak aku maybe topup.. hihik


maybe salah aku jugak kot..
tersilap hantar or what..
tapi... hmmm
takpelah..
benda dah lepas pun..
tapi aku baru perasan hari nie..
its oklah..
lupakan...

sorry tuan empunya contest & blogger yang dah join..
kalau aku tak join maybe korang boleh dapat hadiah tuh..
takde lah bazir camtu je..

now, blog aku dah berubah..
lagi simple dari dulu..
dan lagi satu..
kalau aku join mana2 GA or Contest pun confirm takkan menang..
lagipun aku malas nak join dah.. *majok*
hua3..
cawww..



Saturday, 17 November 2012

Nowadays..



gambar lama..
jangan tanya kat mana.. taraa modal.. kui3


makin lama mata aku nie makin kabur plak..
tak tau la kenapa..
seriously, beza sangat dengan dulu..
even jauhnya lebih kurang panjang tangan aku pun dah start kabur..
tapi takde lah sampai ke tahap kritikal..
still boleh nampak lagi..
cuma kabur skit2 & tak selesa jelah..

so sekarang nie kalau nak tengok something yang jauh skit dari aku..
terpaksa lah aku kelip2 kan mata nie sampai nampak..
tak pun aku kene kecik kan mata..
baru boleh tengok jelas2..
tapi kalau kat luar tu aku kene cover la jugak kalau nak buat gini..
kang orang fikir bukan2 plak..

sebenarnya aku nie pakai spek.. *ececeh*
not full time but sometime..
kalau kat sana aku pakai time nak pegi kuliah..
kalau pegi kuliah tu pun kekadang je aku pakai..
aku sebenarnya tak suka pakai2 spek nie..
rimas.. herrrr..
tapi disebabkan tak nampak..
terpaksa jugaklah aku pakai..

lagipun mak aku bising kalau tak pakai..
sebabnya nanti mata kita akan lebih rosak..
tapi anak laki dia nie kan degil sikit.. hehew..
so, buat tak endah jelah -.-'

aku rasa kan..
aku selalu pening2 tu ada kene mengena dengan mata nie jugak kot..
kekadang tu aku rasa macam nak pengsan pun ada..
selalunya aku rasa macam nak pitam tu bila bangun dari duduk or baring..
tapi penah jugak kene time aku terpacak kat tengah panas..
aku penah jugak bagitau mak aku pasal nie..
pastu ajak ayah aku pegi klinik..
nak check pape yang patut..
ayah aku kata tunggu cuti sabtu ahad nanti..
last last aku pun lupe.. hahak..

aku penah jugak citer pasal nie kat "kawan" aku..
pastu aku mention sekali pasal penyakit yang ada kaitan dengan benda nie..
pastu dorang marah aku cakap camtu..
kene betol2 kang baru tau.. hehew

tak lama lagi aku kene tukar url blog nie..
coz aku tengok akak aku macam dah tau.. hahak
bahayosss..

cawww...



Friday, 16 November 2012

You..





Mimpi Je Nak Dengar Semua Nie..
Lalala......




Let's Pray For Gaza..





takde rasa apa-apa ?


sekarang nie dah kecoh pasal Gaza kan..
entahlah....
sape tak sedih kan bila tengok keadaan umat Islam kat sana macam mana..
tapi tak mampu nak bantu dorang semua except berdoa..

lagipun kita boleh tengok kan negara yang merupakan kuasa besar dunia pun just diam diri..
macam takde pape yang berlaku..
haihhh...
tak tau lah nak cakap macam mana..

tadi aku search kat google nak cari gambar yang sesuai..
pastu aku ternampak ada satu gambar tuh..
tapi......
tak sampai hati pulak nak letak..
then aku click ada satu gambar tuh..
pastu terus enter dia punya blog..
Ya Allah...
tersentuh sangat2 bila tengok..
okeylah..
aku tunjukkan gambarnya..




maybe yang dukung tuh ayah dia..
kita tengok pun dah tersentuh kan??
apatah lagi kalau yang dukung tuh ayah dia...

jauh berbeza situasi kita sekarang nie berbanding dengan dorang..
kita kat sini happy2..
tapi saudara Islam kita yang kat sana tuh berkorban pertahankan negara & family dorang..
aku tak dapat nak bayangkan kalau semua tu jadi kat aku..
tak mampu nak lawan dengan kekuatan yang macam tu..
hanya mampu berdoa je..

jom kita luangkan sedikit masa berdoa untuk keselamatan dorang..
moga2 dengan kekuatan yang kita ada & kesungguhan usaha kita nie diterima Allah..
InsyaAllah.. Amin...



Thursday, 15 November 2012

10 Minutes Ago..



ada sesetengah orang kata kalau nak tengok warna kulit kita dulu2..
tengok warna peha kita..
okey kenyataan aku dulu putih.. lalala



tadi kakak aku ajak pegi maxis center kat old town..
dia kata nak tukar sim card coz rosak..
haihhh entahlah dia tuh..
gi sana jalan kaki je coz dekat..
sampai je kat situ........
ek eley poyo betol !!
boleh plak tutup..
haihhh..

pastu akak aku ajak gi kedai lain..
lepas dah settle tuh kiteorang pun cawww..
before nak sampai rumah tuh aku mengelamun la sat.. kih3
teringat masa dulu2 time balik skolah..
turun naik bas yang dah sah2 & confirm sesak tuh..
then tengah2 panas duk angkut ilmu..
2nd then kene pewitt2 dgn budak gatal.. *tipu je*
tapi Alhamdulillah berbaloi semua tuh.. 
yeahh.. hehek

sebenarnya rumah aku nie dekat dengan library..
selalunya kalau time biasa ramai jugaklah budak skolah..
aku pun time dulu2 selalu lepaking kat situ..
just nak rasa aircond.. errrr
tapi aku tengok tadi macam takde orang je..
maybe hari nie tutup.. hehew

err err........
act, aku pun tak tau aku focus kat celah mana..
main citer je.. hahaha..
just nak hilangkan bosan.. 
cawww dulu jah..
lalala..............



Wednesday, 14 November 2012

Dalam Hati..



harap maaf kalau terdapat ayat yang mengguris sesetengah pihak



bila aku tengok orang lain..
hati aku mesti berkata..


takpelah..
biarkan mereka..
biarkan mereka ralik mengejar cinta duniawi..

aku disini biarlah dengan pendirian aku..
utamakan cinta Ilahi terlebih dahulu..
sebab aku percaya suatu hari nanti..
akan bertemu juga jodoh yang telah dijanjikan..

Allah tu kan Maha Adil..
malah Maha Mengetahui sesuatu perkara tu tanpa kita sedar..
percayalah..
dia pasti menggantikan sesuatu yang lebih baik buat kita..
berusahalah dengan cara berdoa..
jadikan sesuatu kesilapan yang kita lakukan sebelum nie sebagai pengalaman..

terasa menyesal sangat sebab aku pernah sayangkan dia sepenuh hati aku..
terlalu mudah sangat aku terima dia..
now, dia tinggalkan aku macam tu je..
its okey..

even aku still sayangkan kau lagi..
tapi aku takkan terima kau lagi.. nevahhhhhh !!
jangan pernah menyesal..
sekarang nie aku tengah cuba buang kau jauh2 dari hidup aku..
70.5%.. ngehehe

*gelak slow je takot feeling lari*

okey..
stop..

sebelum aku lupa..
Salam Maal Hijrah buat readers yang beragama Islam..
semoga azam yang kita bina boleh dicapai..
semoga ikatan persaudaraan kita akan terus dieratkan..
dan perkara baik yang kita lakukan sebelum nie mampu diistiqamahkan..
Amin..
Assalamualaikum..


Pahang..





hari isnin baru2 nie aku balek kampung..
act takde hal pape pun..
saje2 je nak balek..
kiteorang mula bertolak lepas amek akak aku kat negeri sembilan..
kat dia punya kampus..
lepas je amek dia kiteorang packing2 baju pastu terus bertolak..
lepas Isyak tak silap..

then sampai sana lebih kurang pukul 11 kot..
sebenarnya boleh sampai awal lgi..
tapi ayah aku bawak dalam 100km je sebab hujan..
lebat jugak lah hujan tuh..
lagipun highway kat sana paham2 jelah macam mana..
lampu jalan satu pun takde.. erkkk

dalam perjalanan tuh aku tengok ayah aku dah start mengantok..
aku risau nak tido coz takot pape berlaku..
family aku sume dah tido time tu..
yelah, kan hujan..
memang nyenyak lah tido..

tanda2 yang aku boleh nampak kalau ayah aku mengantok..
antaranya kalau ayah aku dah start minum air kalau memandu..
tapi aku tengok ayah aku tahan je..
lagipun hujan lebat + dah malam..
kalau aku pun tak selesa nak berhenti..
so, ayah aku teruskan jelah..
berhenti pun sekejap2 je..

tapi Alhamdulillah takde pape yang berlaku..
hehek..

sampai2 je kat kampung..
aku kemas2 lah barang nak bawak masuk dalam rumah..
haduii..
banyak lah jugak..

lepas dah bereh semua tuh..
aku naik lah atas nak online..
sebab kat bawah gelap gelita..
lagipun kat bawah takde line.. aiyakk

sambil2 aku tunggu lappy aku nie habis loading..
aku tengok2 lah keadaan rumah tu macam mana..
haihhh..
serius rindu nak macam dulu balek..
time ada arwah atok aku..
ingat lagi time malam2 dia suh aku kejutkan dia kalau tertido..
sebab dia nak tengok bola..
dia memang minat giler dengan bola nih..

pastu aku ternampak macam gambar2 lama atas almari..
lepas aku belek2 gambar tuh..
aku terjumpa gambar aku sekeluarga dengan arwah..
sayu je hati time tuh bila tengok wajah arwah..
lama aku tak tengok gambar dia..
nak online pun takde mood time tuh..
aku online pun sekejap je..

girl yang pakai baju kurung warna kuning tu mak ngah aku..
time nie aku dengan kakak aku je yang ada..
adik2 aku belum lahir lagi time nie..
kalau tak silap aku gambar nie diambil kat atas jambatan Pulau Pinang..
aku time tuh kecik lagi..
takde perasaan lagi..
hahak..

sebenarnya aku nak citer banyak lagi..
sepanjang aku kat kampung..
tapi gambar lambat giler nak upload..
gambar kat atas tuh dekat 20 minit woa.. haihh
takde mood lah nak citer takde gambar..
takde feeling.. hehew..
cawww...



Tuesday, 13 November 2012

Gua Nak Topup Aiyahassan






TING TONG !!

kepada sesiapa yang nak join..
sila click banner kat atas tuh..



SAYA NAK TOPUP AIYAHASSAN KERANA SAYA NAK BAYAR DUIT PINJAMAN SOS.. NGAHAHA.. ANYWAY, TUAN BLOG DIA COMEL.. PASTU ADA LESUNG PIPIT.. PASTU DIA TEMBAM2 SKIT.. PASTU DIA.......  *over*

SAYA PENGGUNA MAXIS...



jom kita meriahkan lagi segmen nie.. *ececeh*
watchaaaa..



Monday, 12 November 2012

Subuh Tadi..



Assalamualaikum & Salam Satu Malaysia..
ehem2..


malam tadi dalam pukul 1 lebih camtu..
aku set la jam nak bangun dalam pukul 5..
pastu aku tido..

skip..

tetibe aku terjaga..
aku capai fon aku then tengok jam dalam pukul 4.58..
lagi 2 minit je alarm tu nak memekak..
haihhh..
kalau tak mau sume orang bangun..

sebenarnya aku set alarm coz nak bangun solat..
saje je prepare takot terlewat..
kalau aku bangun lagi awal aku terus jelah tutup alarm tu..
kalau kat sana susah sangat aku nak bangun awal..
selalunya aku bangun pun dalam pukul 7 lebih..
so, sempat qada' jelah..
haihhh..

act aku tak pasti solat subuh kat sini pukul bape..
malas nak fikir panjang2 aku tunggu pukul 6 terus..
dah tentu time tu dah masuk waktu.. kui3

sementara nak tunggu pukul 6 tuh..
aku baring2 lah kejap..
dalam hati tekad tak nak tido..
takot sia2 je bangun awal2..

tapi... alahai...
tertidoq jugak..
hantu betoi..
tapi nasib baik lah tak terlajak..
aku terjaga dalam pukul 6 setengah..
tu pun sebab bunyi mercun..
bising giler..
yelah, kan nak Deepavali.. *sorry kalau salah eja* kih3..

sebenarnya nie semua muqadimah je.. hahak
Selamat Menyambut Deepavali kepada semua readers yang beragama hindu..
maybe ada..
ngahaha..

ehh2..
Deepavali esok kan ??
semangat gilo aku..
okey...
ciawwww..



Sunday, 11 November 2012

Suatu Saat Nanti..



bila aku tengok blog2 lain yang lebih terbuka..
aku tak tau nak explain macam mana.. kui3
aku rasa macam nak privatekan lagi blog aku nie..
kiranya orang yang tertentu je yang boleh masuk dalam blog aku nie..
tu pun kalau dorang tau url blog aku.. kih3

bukan apa..
kebanyakan cerita dalam blog aku nie lebih bersifat diari hidup..
rasa macam tak selesa plak bila ada orang baca.. hahaha
i malu lah you :P

tapi bila aku fikir2 balek..
risau pun ada jugak..
okeylah..
aku bagi contoh..

aku ada ilmu even tak banyak sekalipun..
pastu aku tak kongsikan dengan orang yang memerlukan..
kalau aku ditanya nanti...
apa yang aku nak jawab ??

tanggungjawab ouh..
tanggungjawab...
jangan buat main2 woa..
menyesal tak sudah kang..

takpelah..
buat masa sekarang nie aku teruskan dengan apa yang dah berlaku sekarang nie..
paham tak ?? hahak..
maksudnya aku tak nak ubah apa2..
sebab aku rasa nie pun dah cukup dah..

aku akan teruskan share2 benda yang bermanfaat dalam blog aku nie..
tapi berdasarkan fakta yang kukuh..
bukan main copy paste je..
aku takot nanti aku sampaikan benda yang salah..
nanti jadi masalah yang lain plak..

pada masa yang sama aku akan kongsikan tentang apa yang berlaku dalam hidup aku..
sebab aku lebih suka luahkan apa2 yang berlaku dalam blog nie..
berbanding dengan family..
sebab aku tak nak bebankan dorang dengan masalah aku..
cara yang terbaik luahkan pada DIA & blog aku..

aku nak simpankan semuanya dalam blog aku nie..
aku tau satu hari nanti aku akan pergi menghadap DIA..
jadi blog nie jelah yang akan kekal & menjadi bukti tentang apa yang berlaku dalam hidup aku..


bila kita rasa sunyi..
fikirkan balik..
Allah kan ada....

jangan pernah mengalah..
anggap je semua nie ujian yang pasti akan ada kegembiraan suatu saat nanti..
Allah tu kan maha adil..

*sambil pujuk hati sendiri*

takpelah..
sabar...
semoga ditemukan dengan jodoh yang kekal hingga ke syurga Al-Firdausi...



Saturday, 10 November 2012

Sultan Muhammad Al- Fateh..


Sekadar Perkongsian..
Tak rugi meluangkan masa untuk menambah ilmu..
Bismillah..



Penaklukan Konstantinopel ini bermula sejak dari zaman Saidina Ali (34 Hijrah), Muawiyah bin Abu Sufian (84 Hijrah), Sultan Sulaiman (91 Hijrah), Khalifah Harun al-Rasyid (165 Hijrah) dan Sultan Beyazid pada tahun 1391, 1397 dan 1400 Masihi tetapi semuanya gagal. Kenapa umat islam begitu ingin menawan Kota Konstantinopel? Sebabnya, Nabi Muhammad SAW pernah bersabda,

Kota Konstantinopel akan jatuh ke tangan Islam. Pemimpin yang menaklukinya adalah sebaik-baik pemimpin dan pasukan yang berada di bawah komandonya adalah sebaik-baik pasukan.” H.R. Ahmad bin Hanbal Al-Musnad 4/335)

Selepas 800 tahun hadis itu diucapkan oleh Rasulullah SAW barulah menjadi kenyataan. Tetapi siapakah yang dimaksudkan dengan hadis di atas?

Sultan Muhammad al-Fateh sejak di dalam buaian lagi telah diisyaratkan bakal menakluk Kota Konstantinopel. Sultan Muhammad al-Fateh dilahirkan pada 27 Rejab 835 Hijrah bersamaan 29 Mac 1432 H. Sultan Muhammad al-Fateh merupakan anak Sultan Murad II yang mewarisi empayar kerajaan Usmaniah. Baginda ialah khalifah ke 7 pemerintahankerajaan Usmaniah. Nama sebenar baginda ialah Sultan Muhammad, manakala al-Fateh merujuk gelaran baginda sebagai 'pembuka yang besar' kerana berjaya menakluk Konstantinopel.

Wahai Sultan Murad, bukan tuanku yang akan membebaskan kota Konstantinopel, tetapi anak yang ada di dalam buaian itu (Sultan Muhammad al-Fateh).” Syeikh Syamsuddin Al Wali.

Sejak kecil lagi, Sultan Muhammad al-Fateh telah dilatih hidup sederhana, dididik ilmu agama oleh Syeikh Bayram, Syeikh Syamsudin al-Wali dan Syeikh al-Kurani. Manakala ilmu kepahlawanan dan peperangan telah di ajar oleh Panglima Tharhan iaitu bapa saudara Sultan Muhammad al-Fateh. Baginda membesar sebagai pemuda tampan. Bentuk badannya tegap, kuat dan tinggi. Pipinya putih kemerah-merahan dan hidungnya mancung.






Semasa berumur 16 tahun, Sultan Muhammad al-Fateh diberi tanggungjawab untuk memangku tugas sultan setelah pemergian ayahandanya, Sultan Murad ke Pulau Magnesia. Baginda mula menaiki takhta ketika berumur 19 tahun selepas kemangkatan ayahandanya, Sultan Murad II.

Baginda menjadikan Adrianopel (Adana) sebagai pusat pemerintahan bagi memudahakan cita-citanya menawan Konstantinopel. Dan ketika berumur 21 tahun Sultan Muhammad al-Fateh berjaya menakluk Konstantinopel pada 29 Mei 1453 bersamaan 20 Jamadil Awal 857 Hijrah.

Untuk menawan kota Konstantinopel bukanlah mudah. Pelbagai halangan dan rintangan perlu dihadapi oleh Sultan Muhammad al-Fateh. Kata-kata Nabi Muhammad SAW yang bermaksud, ‘Kota Konstantinopel hanya dapat ditawan oleh pemimpin yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik.’ melekat di hatinya.

Pelbagai persiapan yang telah dilakukan Sultan Muhammad al-Fateh sebelum menakluk Konstantinopel. Baginda membina Rumeli Hisarri yang bermaksud benteng orang-orang Rom. Baginda sendiri membuka baju dan serban, mengangkat batu dan pasir sehingga orang ramai semakin bersemangat melakukan kerja membina tembok itu. Walaupun tembok ini pernah diruntuh oleh tentera Konstantinopel, tetapi tidak mematahkan semangat Sultan Muhammad al-Fateh untuk menawan Konstantinopel.Baginda juga mengarahkan penggalian terowong rahsia untuk menyelamatkan Urban yang mahir membuat meriam.



Rumeli Hisarri 

Untuk menawan Konstinopel, Sultan Muhammad al-Fateh memerlukan tentera yang baik seperti yang diriwayatkan oleh hadis Nabi Muhammad S.A.W. Apakah kehebatan tentera baginda sehingga digelar sebaik-baik tentera?


Tentera yang baik

Sultan Muhammad al-Fateh mengarahkan 250, 000 tentera Turki menjalani latihan ketenteraan di Pulau Magnesia. Mereka berlatih selama 40 hari untuk meningkatkan ketakwaan dan kemahiran berperang sebelum menakluk Konstantinopel. Mereka seperti singa pada siang hari dan menjadi abid pada waktu malam.

Suatu hari, Sultan Muhammad al-Fateh jatuh sakit. Baginda teringin memakan buah delima. Panglima Tharhan meminta Sulaiman Olgo dan beberapa tentera mencari buah delima di hujung pulau. Mereka menjumpai kebun delima itu tetapi tidak menemui tuan punya kebun. Mereka sepakat tidak mengambil sebiji pun buah delima kerana tidak sanggup memberikan buah yang haram kepada sultan. Kemudian mereka berjalan dan melalui sebatang sungai. Tiba-tiba lalu sebiji delima dibawa arus sungai itu. Mereka tetap tidak mengambil delima tersebut walaupun delima itu terjatuh ke dalam sungai dihanyutkan air. Akhirnya mereka pulang tanpa membawa sebiji delima pun.

Rupa-rupanya kehadiran tentera di kebun delima itu diintip oleh tuan kebun. Tetapi tuan kebun itu ingin menguji tentera Sultan Muhammad al-Fateh. Ternyata tentera Sultan Muhammad al-Fateh adalah tentera yang baik. Kalau mereka tentera yang jahat sudah pasti mereka akan mengambil buah delima dan mempersembahkan kepada sultan. Akhirnya, tuan kebun delima itu menghadiahkan buah delima kepada Sultan Muhammad al-Fateh.


Rakyat yang baik

Sultan Muhammad al-Fateh keluar dari istana seorang diri lalu menyamar sebagai peminta sedekah yang bisu dan pekak. Baginda singgah rumah orang kaya lalu memberi isyarat meminta air minuman. Dengan senang hati tuan rumah itu memberinya minuman dan menawarkan pekerjaan yang sesuai. Baginda menolak dengan baik pelawaan orang kaya tersebut dan menuju ke sebuah rumah keluarga miskin. Tuan rumah itu ingin memberi makan dan minum kepada baginda walaupun makanan mereka cukup untuk mereka sahaja. Akhirnya baginda meninggalkan rumah keluarga miskin itu apabila tuan rumah ke dapur untuk mengambil makanan. Baginda terharu kerana walaupun keluarga itu miskin tetapi mereka bersikap baik dan memuliakan tetamu.

Baginda meneruskan perjalanannya dan menyamar sebagai seorang musafir. Baginda singgah disebuah rumah dan menerima pelawaan tuan rumah yang mengajak baginda bermalam di rumahnya. Sebagai merai tetamu, tuan rumah itu menyembelih seekor kambing peliharaannya. Tuan rumah itu meminta anaknya untuk menghantar ke rumah jirannya sehingga berjalan ke seluruh kampung tetapi tidak ada yang mahu menerima kerana masing-masing sudah cukup makan dan menyuruh diberikan kepada orang yang lebih memerlukannya. Baginda bertanya kepada tuan rumah mengenai pemerintahannya.


Baginda berasa gembira apabila tuan rumah mengatakan Sultan Muhammad al-Fateh seorang yang baik walaupun masih muda tetapi mereka selamat di bawah pemerintahannya. Dan rakyat sayang kepadanya walaupun tidak pernah berjumpa dengan Sultan Muhammad al-Fateh.

Melancarkan serangan keatas Konstantinopel

Sultan Muhammad al-Fateh telah membahagikan tenteranya kepada lima pasukan iaitu setiap pasukan mengandungi 50, 000 tentera dengan diketuai oleh seorang ketua. Panglima Tharhan, Panglima Khalil Pasya, Panglima Hamzah Pasya dan Panglima Zaqhanus memimpin tentera laut. Pada hari yang ditetapkan berangkatlah 250, 000 tentera Turki dari Adrianopel menuju ke kota Konstantinopel. Baginda meniru cara pembukaan Kota Mekah oleh Nabi Muhammad SAW, apabila memilih jalan lain yang tidak pernah dilalui oleh sesiapa menyebabkan pergerakan mereka tidak dapat dikesan oleh tentera Rom.


Pada hari Khamis 6 April 1453, keempat-empat pasukan tentera tiba di kota Konstantinopel kecuali tentera jalan laut kerana kapal mereka tidak dapat memasuki Tanduk Emas kerana disekat oleh rantai besi raksasa. Pada keesokan harinya iaitu pada hari Jumaat bertarikh 7 April 1453, selepas solat Subuh tentera Turki berzikir beramai-ramai hingga suara mereka bergema sampai ke Kota Konstantinopel. Maharaja Konstantine dan tenteranya terkejut dan terpinga-pinga apabila mendengarnya.

Sebelum memulakan peperangan, Sultan Muhammad al-Fateh telah memberi dua pilihan kepada kepada Maharaja Konstantine iaitu memeluk Islam atau menyerahkan kunci Kota Konstantinopel. Tetapi Maharaja Konstantine memilih untuk berperang. Maka berlakulah serangan demi serangan yang memakan masa 53 hari. Apa yang menarik mengenai penaklukan ini ialah Sultan Muhammad al-Fateh telah memindahkan 70 buah kapal perang berlayar di atas daratan merentasi Semenanjung Fera lalu berlabuh depan Kota Konstantinopel. Bagaimana baginda dapat melakukan pelayaran di darat hanya dalam satu malam? Dalam peperangan ini, baginda juga menggunakan sejenis senjata yang ampuh iaitu meriam yang dikenali sebagai The Great Turkish Bombar. 


Meriam yang digunakan semasa penawanan Kota Konstaninopel

Sebaik-baik raja

Pada 30 Mei 1453, akhirnya Kota Konstantinopel jatuh ketangan umat Islam. Sultan Muhammad al-Fateh telah menukar Kota Konstantinopel kepada nama Islambol (Islam keseluruhannya) atau dikenali kini sebagai Istanbul. Baginda menukarkan Gereja Aya Sophia kepada Masjid Aya Sophia. Apabila tiba hari Jumaat, mereka bersedia hendak mengerjakan Solat Jumaat tetapi gurunya, Syeikh Syamsudin al-Wali menolak untuk menjadi Imam. Maka Sultan Muhammad al-Fateh telah mengumpul tenteranya di hadapan Masjid Aya Sophia.

Baginda berseru, “Siapakah antara kalian yang pernah meninggalkan solat fardu lima waktu, sila duduk!”. Ternyata tiada yang pernah meninggalkan solat fardu kerana tenteranya tiada yang duduk.

Baginda menyeru lagi, “Siapakan antara kalian yang pernah meninggalkan solat sunat rawatib, sila duduk.” Separuh antara tenteranya duduk.

Kemudian Sultan Muhammad al-Fateh bertanya lagi, “Siapakah antara kalian yang pernah meninggalkan solat sunat tahajud, sila duduk!” Semua duduk, kecuali seorang. Dia adalah Sultan Muhammad al-Fateh sendiri. Jadi, Sultan Muhammad al-Fateh paling layak menjadi imam.



Masjid Aya Sophia merupakan sebuah gereja sebelum penawanan Kota Konstantinopel. Kini masjis Aya Sophia merupakan sebuah muzium di Turki. 


Istana Topkapi merupakan kediaman Sultan Muhammad al-Fateh setelah menawan Kota Konstantinople. 



Makam Syuhada, Abu Ayub al-Ansari


Selain itu, misi baginda di Kota Konstantinopel ialah mencari makam Syuhada, Abu Ayub al-Ansari iaitu sahabat Nabi Muhammad SAW yang syahid semasa menyertai peperangan menawan Konstantinopel di zaman Bani Umaiyyah. Abu Ayub al-Ansari membuat wasiat supaya dimakamkan di bawah dinding kubu Kota Konstantinople. Apabila ditanya kenapa beliau ingin dimakamkan di situ maka beliau menjawab,

"Aku mendengar baginda Rasulullah S.A.W mengatakan seorang lelaki soleh akan dikuburkan di bawah tembok tersebut & aku juga ingin mendengar derapan tapak kaki kuda yang membawa sebaik-baik raja yang mana dia akan memimpin sebaik-baik tentera seperti yang telah diisyaratkan oleh baginda."

Ketika berada di kemuncak kegemilangan, Sultan Muhammad al-Fateh memerintah 25 buah negeri. Baginda mangkat akibat diracun oleh seorang Yahudi ketika membuat persiapan menakluk Rhodesia. Sultan Muhammad al-Fateh mangkat pada 3 Mei 1481 ketika berumur 49 tahun.