Thursday, 1 November 2012

InsyaAllah..



pagi tadi..
aku layan rancangan Safiyya kat tv9..
act, aku memang suka rancangan nie..
even dia lebih menumpukan pasal muslimah & fesyen..
kali nie dia melawat pelajar Malaysia yang belajar kat Jordan..
kiranya dia tengok cara hidup dorang kat sana..
terutamanya cara dorang merayakan Hari Raya Aidiladha kat sana..
walaupun simple tapi penuh pengertian..

dalam pada tu jugaklah..
timbul minat aku untuk belajar kat sana..
sebenarnya aku penah ada cita2 untuk belajar kat Tanah Arab nie..
tak kesah la kat area mana pun..
sebabnya aku nak mendalami lagi ilmu agama..
mungkin ada orang kata kat Malaysia nie pun boleh belajar jugak..
act, kat mana2 pun boleh..
tapi bagi aku suasana kat sana dengan kat sini maybe lain..
lebih2 lagi kalau hidup berjauhan dengan keluarga..
memang akan rasa lain..
semangat nak belajar tu akan lebih lagi.. *perghh ayat aku*

aku cakap macam nie sebab aku dah penah rasa..
even baru kat Terengganu je pun dah rasa lain..
kalau kat sana lagi la..
tapi apa2 pun..
mestilah nak kene mahir bahasa arab dulu kan..
jeahh bahasa arab..
sebenarnya aku penah belajar time sekolah rendah dulu..
tapi lumrah la kalau tak praktikkan memang la akan hilang..
walaupun aku tahu bahasa arab nie memang susah..
tapi tak mustahil kalau ada minat..

sebenarnya aku berminat nak belajar or menguasai bahasa arab nie sebabnya..
segala ayat suci Al-Quran yang dibaca akan lebih mudah untuk diterjemahkan..
InsyaAllah..
sebab tulisan2 tu semua bahasa arab.. *kalau tak silap*
kan lebih bermakna kalau kita tahu maksud setiap ayat yang kita baca..
ayat2 kita pun akan lebih tersusun..

rasa rugi plak tak belajar dari dulu..
time sekolah agama dulu pun aku belajar sampai darjah 5 je..
pastu darjah 6 aku benti..
sebab aku fikir macam tak penting je..
sekarang baru menyesal.. huwaaaaa..

*mak aku baca nie mampuihh.. hehew*

InsyaAllah..
suatu hari nanti aku akan mahir jugak bahasa arab..
kalau ada usaha pasti ada jalan.. *err tak kene*





3 comments:

aziemh jmldn said...

insyaAllah

Husnalyas said...

bagus ade cite-cite camtu tuh.

♥ atiqah ♥ said...

InsyaAllah apa yang di impikan akan menjadi kenytaan suatu hari nanti. Yang penting start from now, Daus kena belajar bersungguh2. Berusaha sehabis baik utk dapatkan result SPM yg terbaik.